Antalya'nın İbradı ilçesine bağlı Ürünlü Mahallesi'nde bu yıl, siyah ve beyaz incir rekoltesinde geçen yıla göre yüzde 10 oranında bir artış öngörülüyor.
50-60 Tonluk Hasat Beklentisi
Ürünlü Mahallesi'nde geçen yıl yaklaşık 40 ton civarında olan incir hasadının bu yıl 50-60 ton seviyelerine çıkması bekleniyor. Ürünlü Mahalle muhtarı ve incir üreticisi Naci Özkan, bu yıl verimin geçen yıla göre çok daha iyi olduğunu belirtti. Özkan, "14 yıldır tarımla uğraşıyorum ve bu yıl 10 ton civarında ürün bekliyorum. Verim oldukça güzel ve pazarlama sıkıntımız yok. Hasadımıza 15 gün sonra başlayacağız, önce beyaz sonra ise siyah incirleri hasat edeceğiz," dedi.
Erken Hasat ve Sıcak Hava
Havaların bu yıl oldukça sıcak geçtiğini anlatan Özkan, bu durumun hasat zamanını 15 gün kadar öne çektiğini ifade etti. "Geçen yıla göre Aydın beyaz incirinin hasatına on gün, Bursa siyah incirinin hasatına ise 10 gün erken başlayacağız," dedi.
Sert Budama ve Kalite Artışı
Bu yıl ağaçlarını sert budama işlemi gerçekleştirdiklerini söyleyen Özkan, "Sert budama yapmasaydık, yüzde 30 daha fazla rekolte elde edebilirdik. Ancak bu yıl rekoltemiz geçen yıla göre yüzde 10 daha yüksek olacak. Kalite ise daha iyi durumda. İncirlerimiz 800 metre yükseklikte ve doğal gübre ile besleniyor, bu da kaliteyi artırıyor. Pazarlama sorunumuz yok, her yıl müşterilerimiz hazır. Bursa siyah incirlerinin 7-8 tanesi bir kilogram geliyor ve bu da ürünlerimizin kalitesini gösteriyor," şeklinde konuştu.
Kaliteli İncirler ve Doğal Aroma
İncir üreticisi İlker Erman da, "Ürünlü köyündenim ve babamdan kalan incir bahçesine bakıyorum. İncirlerimizin kalitesi oldukça yüksek. Köyümüzün hava ve rakım koşulları, incirlerimizin aroması ve lezzetini artırıyor. Bu yıl daha kaliteli ve lezzetli incirlerimiz olacak," dedi.