Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Antalya Şubesi Başkanı Ali Top, kış mevsiminin ılık geçmesi ve hiç don olmaması nedeniyle bazı zararlı böceklerin uyanık olduğunu belirterek, bununda özellikle bahçe ürünlerinin yanı sıra; nar ve narenciye gibi meyvelerde verim kaybına neden olabileceğine dikkat çekti.
Küresel iklim değişikliği sonucu, kış mevsiminin olağandan sıcak geçmesi, bazı böcek türlerinin hayatta kalmasına neden olurken, bu durumun tarımsal üretimde verim ve kaliteyi etkileyeceği üzerinde duruluyor. Benzer durumun yabancı otlarda da yaşanması nedeniyle özellikle bahçe ürünlerinde verimi etkileyeceği tahmin ediliyor.
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Antalya Şubesi Başkanı Ali Top, ülke genelinde olduğu gibi Antalya’da da son yılların en sıcak kış mevsimlerinden birinin yaşandığını aktardı.
Hava sıcaklığının Antalya’da neredeyse gece bile çift hanelerde olduğunu dile getiren Başkan Top, “ Gündüz 17-20 gece ise 7-9 arasında giden sıcaklıklarımız var. Bu ılıman hava doğadaki birçok yabancı otların tohumların hem ölmemesine yada erken canlanmasına neden oluyor. Yabancı otların bir çoğu bahar ayı gibi yaşamlarını sürdürüyor. Bunun da tarımsal verimimiz üzerinde olumsuz etkisi olacaktır” diye konuştu.
"Hastalık Sporları Doğada Tetikte Bekliyor"
Kentte baden ağaçlarının bile sıcak hava nedeniyle erkenden çiçeklenmeye başladığını ifade eden Başkan Top, “Sezonlar karışıyor. Aniden oluşabilecek bir soğukta ise çiçek zarar görüp, verimde düşüşe neden olacak. Soğuk hava ve çevresel faktörler zararlıların yaşam süreçlerinde belirleyici oluyor. Bugüne kadar herhangi bir don olayı olmadı. O nedenle dışarıdaki bütün larva, pupa ve yumurtaların yaşamasına neden oluyor. Böceklerin tamamı yaşıyor. Sıcak hava zararlı haşerelerin, kurtların, örümceklerin popülasyonlarının artmasına neden olur. Hastalık sporları doğada tetikte bekliyor, uygun şartları yakaladıkları an çıkacaklar. Kuvvetle muhtemel bazı hastalıklara neden olabilirler” ifadelerine yer verdi.
"Kuru Yaprakta da Canlı Kalabilir"
Küresel ısınmanın kuraklığı da beraberinde getirdiğini işaret eden Başkan Top,“ Kırmızı örümcek, beyaz sinek, yaprak biti, soğukta korunaklı alanlarda olanlar sadece canlı kalabilecekken, yere düşmüş kuru yaprağın altındakiler bile şuan canlı kalabilir. Bütün hepsinde artış var. Narenciye, nar, dışarı bahçeleri, yazlık biber, domates, fasulye tamamını etkiler. Üreticilerimizin mağduriyet yaşamaması için bahçelerini ve toprağı yakından takip etmesi gerekir” dedi.
Yabani bitkilerin soğuğa karşı dirençli olduklarının altını çizen Başkan Top,“Bitkilerin tohumlarının suya ihtiyacı vardır. Onları soğuk o kadar çok etkilemez. Kentimizde yağıştan dolayı ot popülasyonu fazla olabilir. O konuda da çiftçimiz için ciddi bir mücadele dönemi olacaktır” dedi.