Antalya'da kış sıcak geçerken yağış azlığı da birçok soruna yol açıyor. Kış mevsiminin normal şartları gerçekleşmediği için hızla üreyip yayılan zararlı böcekler Antalya ormanlarındaki ağaçları kurutmaya başladı. 3-4 milimetre büyüklüğündeki böcekler tepe noktasından girdikleri 1 ağacı 15 gün içinde tamamen kurutabiliyor. Zararlı böcekler şimdiden 5 bin ağacı kuruttu, hasarın 20 bin ağaca çıkmasından korkuluyor.

Antalya Ormanlarında Böcek Tehlikesi! 1 Ağacı 15 Günde Kurutuyorlar 4

Kepez’de Depreme Karşı Dev Hamle: KEPTAŞ Projesi Başlıyor! Kepez’de Depreme Karşı Dev Hamle: KEPTAŞ Projesi Başlıyor!

Akdeniz Çam Kabuk Böceği - Büyük Orman Bahçıvanı - İnce Dal Kabuk Böceği

Antalya'da 1 milyon 177 bin 241 hektar orman alanı bulunuyor. Sıcaklık ve yağış azlığı nedeniyle kızılçamlarda kuruma hızla yayılıyor. Boyları 3-4 milimetre olan Akdeniz çam kabuk böceği (Orthotomicus erosus), büyük orman bahçıvanı (tomicus piniperda) ve ince dal kabuk böceği başta olmak üzere zararlı böcek türleri ağaçların tepe noktalarından girerek kabuk boyunca ilerleyip köklerine kadar ulaşıyor. Susuz kaldıkları için dirençleri düşen ağaçları hedef alan böcekler 1 ağazı 15 günde tamamen kurutuyor.

Antalya Ormanlarında Böcek Tehlikesi! 1 Ağacı 15 Günde Kurutuyorlar 3

5 Bin Ağacı Kuruttular, Zarar 20 Bin Ağaca Çıkabilir 

Antalya'nın batısındaki ormanlarda yoğun görülen kuruma ile ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan uzmanlar yerinde inceleme yaparak rapor hazırladı. Zararlı böceklerle mücadele kapsamında ormanlarda çeşitli tuzaklar kuruldu. Tuzaklara rağmen yayılımı süren böcekler bugüne kadar tespit edilen 5 bin ağacı kuruttu. Bu sayının 20 binin üzerine çıkmasından korkuluyor.

Antalya Ormanlarında Böcek Tehlikesi! 1 Ağacı 15 Günde Kurutuyorlar 2

Kemer'de Kuruyan Ağaçlar Dikkat Çekiyor

Kemer'de ormanlara bakıldığında kuruyan ağaçlar gözle görülür bir şekilde fark ediliyor. Kuruduğu için sararan ağaçların sayısının da hızla arttığı gözlendi. Ağaçların kurumasıyla ilgili olarak böceklerin yoğun ürediğinin tespit edildiğini, küresel ısınmaya bağlı yağışların yeteri kadar olmaması nedeniyle ağaçların direncinin düştüğünü belirten Kemer Kaymakamı Ahmet Solmaz, "Zararlı böcekler bu koşullarda daha fazla ürüyor. Mücadelesi zorlaştı. Kemer'de 200 tuzak kuruldu ama sadece buraya has bir sorun değil. Antalya bölgemiz genelinde bu sorun tespit edildi" şeklinde konuştu.

Antalya Ormanlarında Böcek Tehlikesi! 1 Ağacı 15 Günde Kurutuyorlar 6

Sağlam Ağaçları Kurtarmak İçin Kuruyan Ağaçlar Tasviye Ediliyor

Kurtarılamayacak duruma gelen ağaçları kesmek zorunda kaldıklarını ifade eden Kaymakam Solmaz şunları söyledi:

"Sağlam ağaçların kurtarılması için hasta ağaçların kontrollü şekilde tasfiye edilmesi gerekiyor. Bölgenin doğasının korunması için hızla hareket ediyoruz. Bu işin daha fazla yayılmaması için ciddi çalışıyoruz. Yangında belli bir mesafede mücadele yapılabiliyor ama bu türden canlılara karşı genel kapsamlı çalışma yapılması lazım. Çalışma yapılan alanlarda hemen yeşillendirme ve ağaçlandırma çalışmalarımız da planlandı."

Antalya'nın En Çok Ziyaret Edilen Ören Yeri Patara Antalya'nın En Çok Ziyaret Edilen Ören Yeri Patara

Kaynak: DHA