Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası, ASEF, Birlik Dayanışma Sendikası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası, Genç Sağlık Sendikası, Genel Sağlık-İş Sendikası, Hekim Birliği Sendikası, Hekim-Sen, Hürriyet Sağlık-Sen, SA-HA Der, Sahim-Sen, SES, Tabip-Sen, Türk Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği, TTB, Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği tarafından düzenlenen eylemde 2-6 Aralık tarihleri arasında sağlık emekçileri iş bıraktığını açıkladı.
REÇETİMİZE MÜDAHALE EDİLİYOR
Antalya İl Sağlık Müdürlüğü önünde yapılan eylemde Antalya Tabip Odası Başkanı Dr. Can Ertürk, “İş güvencesi istiyoruz. Tüm sağlık çalışanları için tek kalemden oluşan, izin kullandıklarında hastalandıklarında kesilmeyecek maaş istiyoruz. Performans uygulaması talep ediyoruz. Bu yönetmelik, ağrı kesici ve mide koruyucu gibi ilaçların yazılmasında tıbbi gereksinime bakılmadan tanısal değil sayısal kısıtlama getirilmekte. Reçetemize müdahale edilmektedir. Diplomalarımızın bize tanıdığı reçete yazma hakkı bakanlıkça kısıtlanıyor. Bu durum sağlık haklarında kayıplara sebep olacak bir uygulamadır. Aylardır aşılar eksik. Bunun lojistiğini yapamıyorlar. Ameliyathanelerde, polikliniklerde, depremlerde, acillerde, çatışma alanlarında tek amacımız hayat kurtarmaktır” dedi.
MESLEK ONURUMUZ HİÇE SAYILIYOR
Antalya Aile Hekimleri Derneği (ANAHED) Başkanı Dr. Dilek Şahin, “Aile hekimlerine yönelik cezalandırma politikaları yapılıyor. Kırmızı ışıkta geçen kişinin trafik polisine ceza yazması gibi bir durumla karşı karşıyayız. Aile hekimleri olarak bir çok sorunun çözümü için kapı arşınlarken, önümüze vatandaşın koruyucu sağlık hizmeti almasını sekteye uğratan 29 bin aile hekiminin meslek onurunu hiçe sayan bir yönetmelikle karşı karşıyayız. Biz bu durumun düzeltilmesini istiyoruz” dedi.
SAĞLIK OCAKLARINDA ZULÜM VAR
SES Antalya Şube Eş Başkanı Dr. Kaan Taşer, “Hepinizin yakından bildiği gibi, tüm uyarılarımıza rağmen, aile sağlığı merkezlerinde görevli hekimlerimize ve sağlık çalışanlarımıza adeta zulüm yaşatacak ve halkımız için türlü olumsuzluklara neden olacak bizlerin ’Eziyet Yönetmeliği’ olarak isimlendirdiğimiz, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği, 1 Kasım 2024 tarihinde yürürlüğe konuldu. Sağlık bakanlığının hiçbir sağlık meslek örgütüne danışmadan hazırladığı 'yeni' aile hekimliği 'Eziyet Yönetmeliği' özünde hasta yaratma projesi odaklı," birey hasta olmalı ki sağlık çalışanları performans yapabilsin" mantığına dayanmaktadır! Bu yaklaşım, Bakanlık yetkililerinin koruyucu sağlığı ne kadar yanlış anladığını da göstermektedir” dedi.
BAKANLIK KENDİNİ DENETLİYOR MU?
Hekim Birliği adına konuşan Dr. Orhan Tekin, “Türkiye’de 1 yılda 850 milyon kez hastaneye gidilmiş. Bu sayını 150 milyonu acil girişi. Avrupa’da böyle bir örnek yok. Böyle bir ortamda bakanlık bize günde 76 hastadan az bakarsanız ben sizin paranızı vermem diyor. Diğer taraftan da HYP yapın diyor. Ama HYP yapmak 20 dakika. Kendi yaptığı yönetmelik kendisi ile çelişiyor. Aşı yok yetersiz. Hastalarımız sıraya giriyor. Bu ortamda koruyucu sağlık hizmetlerini eksiksiz yapın diyorlar. Bakanlık kendi yapmadığı işlemler için kendine bir performans kriteri uyguluyor mu? Hekimin reçetesi hekimin namusudur. Kısıtlama getiriliyorsa bunun bilimsel bir karşılığı olmalı. Kota bilimsel değildir. Kotayla mı hasta olunuyor? Buradaki sağlıkçı arkadaşlarımız aynı üçeri almıyor. Kamuda başka hangi sektörde böyle bir uygulama var? Güvencemiz yok. Belirsiz ortamda nasıl sağlıklı hizmet verebiliriz?” dedi.