Anadolu coğrafyasının kadim geleneklerinden olan hayır lokması dağıtımı, çağa uyarlanarak yeniden şekil buluyor. Eskiden hayır sahibinin evine kurulan dev kazanlarda dökülen lokmalar günümüzde mobil araçlara kurulan sistemlerle gerçekleştiriliyor. Cenaze, mevlit, düğün, nişan, iş yeri açılışı, asker eğlencesi ve anma gibi günlerde yapılan lokma dağıtımları, artık mobil lokmacılar tarafından kolaylıkla her yerde yapılabiliyor. Hayır sahipleri, istedikleri yerde mobil lokmacılar aracılığıyla taze ve sıcak lokma dağıtımını gerçekleştirebiliyor. Bazı kişiler evinin önünde lokma dağıtımı yapılmasını isterken bazıları da cami veya kalabalık noktalarda dağıtım yapılmasını istiyor. Lokmanın fiyatları dağıtım yapılacak kişi sayısı, lokmanın büyüklüğüne göre değişiyor.
Muratpaşa Cami Adres
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte Antalya’da, toplumsal dayanışma ve paylaşma kültürünü canlı tutma adına hayır lokmacıları ilgi görüyor. Cuma günü olması nedeniyle kent merkezindeki Muratpaşa Cami önünde çok sayıda mobil hayır lokmacısının kurulduğu görüldü. Hayrına lokma dökülen kişinin ismini yazılı olduğu platform önünde sıraya giren vatandaşlara içinde 5 ile 10 arasında değişen lokma ikramı gerçekleştiriliyor.
"Fiyatlar Yüzde 60 Yükseldi"
17 yıldır lokmacılık yapan Emrah Kolçak, Ramazan ayının da gelmesiyle birlikte talepte bir yükselmenin yaşandığını bildirdi.
Her sektörde olduğu gibi lokmacılıkta da maliyetlerin yüksek olduğunu dile getiren Kolçak, “Bizim ana maddemiz olan un, yağ ve şekerin fiyatları sürekli değişiyor. Diğer maliyetlerde eklenince fiyatlar hep yukarı doğru oluyor. Geçen sene 500 kişilik bir lokmayı 2 bin 500 liraya dökerken, bu sene aynı dönemde 4 bin liraya yükseldi. Maliyetler her geçen gün bizi zorluyor. En az 500 kişilik döküyoruz. Ama hayır sahibi tabi ki daha fazla talep edebiliyor. Lokmanın yanında, pişi, aşure, helva, pilav aşure de yapıyoruz. Ama yaptırırken vatandaşımız bütçesine çok düşünüyor, eskiden böyle değildi.” ifadelerine yer verdi.