Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekili Aykut Kaya, düzenlediği basın toplantısında “Antalya İli Kalkınma Stratejisi” başlıklı kapsamlı raporu kamuoyuyla paylaştı. Kaya, Antalya’nın tüm ilçelerini kapsayan bütüncül bir kalkınma modeline ihtiyaç duyulduğunu belirterek, bölgesel adaletsizliklerin giderilmesi için merkezi yönetimin atması gereken adımları sıraladı. Kaya, “Antalya sadece kıyı ilçeleriyle değil, tüm ilçeleriyle birlikte kalkınmalı. Gündoğmuş ile Muratpaşa arasında 138 km mesafe var ama kalkınma düzeyinde arada 832 sıra fark var. Bu adaletsizlik kabul edilemez. Biz Antalya’nın her köşesinde yaşayan vatandaşlarımızın aynı refahtan pay almasını savunuyoruz” dedi. Altı ana bölümden oluşan raporu tanıtan Kaya, Antalya’nın ekonomik büyüklüğünü, tarımsal gücünü, turizmdeki potansiyelini, sanayi ve teknoloji yatırımlarındaki eksiklikleri, kamu yatırımlarındaki dengesizliği ve kalkınma için önerilen yol haritasını içerdiğini kaydetti. Kaya, Antalya’nın yüksek katkı sağladığı merkezi bütçeden yeterli pay alamadığını vurgulayarak hızlı tren, otoyol, tarımsal kalkınma ve sanayi yatırımlarının geciktiğini belirtti.

Antalya'nın Katkısı Büyük Bütçeden Payı Küçük  2

Tüm Paydaşları Göreve Çağırdı

Turizm ve tarım gibi güçlü sektörlerin yanı sıra Antalya’nın bilişim, yenilenebilir enerji ve biyoteknoloji gibi yüksek katma değerli alanlarda da potansiyele sahip olduğunu dile getiren Kaya, “Bu rapor, Antalya’nın 5 yıllık, 20 yıllık ve hatta 50 yıllık kalkınma yol haritası olabilir. Yeter ki siyasi irade kararlı olsun, biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız” ifadelerini kullandı. Toplantının sonunda, tüm paydaşlara iş birliği çağrısı yapan Kaya, raporun sadece kâğıt üzerinde kalmaması için yerel yönetimlerden üniversitelere, sivil toplumdan özel sektöre herkesin ortak bir zeminde buluşmasının önemine dikkat çekti. “Yörük Ayşe’yi de otel sahibi Mehmet’i de aynı refahta buluşturacak bir Antalya mümkün” diyen Kaya, raporun hem Antalya’ya hem de Türkiye’ye örnek olabilecek nitelikte olduğunu belirtti.

"Zarar Tespiti Sonrası Destek Gecikmemeli"

Don felaketini de TBMM’ye taşıyan Kaya, yaptığı konuşmada, “Yaşanan don felaketi başta Elmalı ve Korkuteli olmak üzere Antalya'nın yüksek kesimlerindeki meyve üreticilerine büyük bir darbe vurmuştur. Elmalı ilçemizde Pirhasanlar, Eymir, Tavullar, Mursal, Tekke, Akçainiş, Zümrütova ve Eskihisar Mahalleleri ile Korkuteli ilçemizde Sülekler, Dereköy, Küçükköy Yaylası, Bayat, Esenyurt, Yazır, Tatköy, Manay, Osmankalfalar, Kozağacı, Mamatlar Mahalleleri başta olmak üzere tüm yayla mahalleleri dondan etkilendi. Elma, kayısı ve erik üretiminde yüzde 80 ila 90 oranında rekolte kaybı yaşandı. Tarım ve Orman Bakanlığına çağrıda bulunuyorum: TARSİM sigortası olsun olmasın, ÇKS kaydı olsun olmasın tüm üreticilerimiz desteklenmelidir; zarar tespitlerinden sonra destekler gecikmeden ödenmelidir. Devlet bankalarına ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlar en az iki yıl faizsiz ertelenmeli, gelir kaybını karşılayacak doğrudan hibe destekleri vakit kaybetmeden uygulanmalıdır” dedi.

Antalya Dahil 49 İlde 210 IŞ*D'li Yakalandı Antalya Dahil 49 İlde 210 IŞ*D'li Yakalandı

CHP'li Kaya Kaş'taki Eğitim ve Tarım Sorunlarını TBMM'ye Taşıdı CHP'li Kaya Kaş'taki Eğitim ve Tarım Sorunlarını TBMM'ye Taşıdı

Muhabir: Arda Kır