Antalya'nın Belek ve Kızılot sahillerinde, nesli tükenme tehlikesi altındaki caretta carettaların yuva sayısında bu yıl büyük bir artış gözlemlendi. Geçen yıl 3 bin 150 olan yuva sayısı, bu yıl 6 bine yükseldi. Belek ve Kızılot sahillerinde caretta caretta yavrularının denizle buluşma yolculukları tamamlandı ve önemli bir başarı elde edildi.

Antalya Büyükşehir'de Sel Baskını Alarmı! Serik ve Manavgat İçin Ekipler Devrede Antalya Büyükşehir'de Sel Baskını Alarmı! Serik ve Manavgat İçin Ekipler Devrede

Yavru Çıkışları ve Koruma Çalışmaları

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) Başkanı Dr. Ali Fuat Canbolat'ın öncülüğünde yürütülen "Deniz Kaplumbağalarını İzleme ve Koruma Projesi" çerçevesinde Belek ve Kızılot sahillerinde yoğun koruma çalışmaları gerçekleştirildi. 30 kilometre uzunluğundaki Belek ve 26 kilometrelik Kızılot sahillerinde akademisyenler ve gönüllüler nöbet tuttu. Bu yıl, EKAD bünyesinde 150 gönüllü görev aldı, bunlar arasında 15 ülkeden 30 yabancı da bulunuyor.

Belek'te 3 bin 500, Kızılot'ta ise 2 bin 500 yuva tespit edildi. Yavrular, yumurtalardan çıkarak zorlu yolculuklarının ardından mavi sularla buluştu. Ekipler, Belek'te 140 bin, Kızılot'ta ise 75 bin kadar yavrunun denizle buluştuğunu belirledi.

Antalya'da Caretta Caretta Yuva Sayısı 6 Bine Ulaştı

Yavru Çıkışları ve Gelecek Projeksiyonları

Dr. Ali Fuat Canbolat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki caretta caretta yuvalarının yüzde 60'ının Antalya sahillerinde olduğunu belirtti. Belek'te 26, Kızılot'ta ise 4 yıldır düzenli çalışma yaptıklarını ifade eden Canbolat, erkin bireylerin mayıs ayında başlayan yuva yapma süreçlerinin ağustos ayına kadar devam ettiğini ve yavru çıkışlarının bu ayın sonuna kadar süreceğini söyledi. Belek'te 2021 yılında 3 bin 850 yuva sayısıyla rekor kırıldığını hatırlatan Canbolat, bu yıl yuva sayısında rekoru geçemediklerini ancak geçen yıla göre bir artış yaşadıklarını belirtti.

Antalya'da Caretta Caretta Yuva Sayısı 6 Bine Ulaştı

Koruma Çalışmalarının Önemi

EKAD Kızılot Bölgesi Proje Sorumlusu Biyolog Fatih Polat, nesli tükenme tehlikesi altındaki caretta carettalara yardımcı olmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi. Yıllardır yapılan eğitim ve bilgilendirme çalışmaları sayesinde bölgede caretta carettaların korunması için farkındalık oluşturduklarını ifade eden Polat, "Bu farkındalık ve iklim koşullarına bağlı olarak bu yıl yuva sayılarında bir artış yaşadık. Aynı disiplin ile yuvaları korumaya devam edeceğiz çünkü denize ulaştırdığımız 1000 yavrudan sadece 1 ya da 2'si erginliğe ulaşıyor. O yavru yıllar sonra aynı sahile gelerek yuva yapıyor. Caretta carettaların nesli için bu yuvaların ve yavrularının korunması çok önemli." dedi.

Kaynak: AA