Antalya’nın Döşemealtı İlçesi Bademağacı Mahallesi sakinlerinin, Burdur’un Bucak ilçesi ve Antalya il sınırına kurulu AS Çimento fabrikasıyla olan 20 yıllık mücadeleleri daha da zorlaştı. Fabrikanın kum eleme ve taş kırma tesisinin kapasitesini üç katına çıkarmak istemesi üzerine mahalle sakinleri 8 Ağustos 2024 tarihinde mahalle meydanda Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu bilgilendirme toplantısıyla tepkilerini haykırdı. Bademağacı’nın son Belediye Başkanı olan Bekir Akyol, ¨Zamanında o dönemin popüler isimleri olan İbrahim Tatlıses ve Hülya Avşar’ın açılışına katıldığı bu fabrika şu an çevreye, insana ve hayvana düşman. Zamanında tatilcilerin temiz havası için geldiği bu mahallede artık mülk satışı bile durdu¨ ifadeleriyle fabrikanın yarattığı tahribatı anlattı.

Bebek Ölü*lerine İlişkin Kurulan Araştırma Komisyonu Üyeleri Belirlendi Bebek Ölü*lerine İlişkin Kurulan Araştırma Komisyonu Üyeleri Belirlendi

Ekran Resmi 2024 08 12 15.39.37

VALİ İÇİN FİLTRE TAKTILAR

20 yıl önce dönemin verilen ruhsatla açılan AS Çimento, yıllar içinde çevreye yaydığı toz ve kirlilikle mahallenin tarım alanlarını ve halkın sağlığını ciddi şekilde etkiledi. Mahalle sakinleri tarafından yıllardır protesto edilen fabrika hakkında konuşan Bademağacı’nın son Belediye Başkanı olarak 2009-2014 yıllarında görev alan Bekir Akyol, ¨Bizim tarihi göç yolumuz vardı. O tek tarihi yolumuz beton dökülerek yok edildi. Düne kadar inek güttüğümüz, tarla sürdüğümüz doğamız katledildi. Sabah yürüyüşleri yaparken bölgenin toz dumanı altında kaldığını görüyorum. Fabrikadan hava yoluyla atılan atıklar yüzünden arabalarımızın dışı beton gibi oluyor. Ağaç gelişmiyor, tarım yapılamıyor. Bundan 10 yıl kadar önce Antalya Valiliği’ne bu fabrikadan kaynaklı şikayetlerimizi ilettik. Antalya Valiliği’nden aldığımız ‘Fabrikanın sınırlarımız içinde olmadığı için bizim yetkimiz şunlardır’ denildi. Kaymakam bizimle ilgilendi. Burdur Valiliği ile iletişime geçtik. Fabrika bizim valiliğe gittiğimizden haberdar olmuştu. Denetimden önce bacalara filtre taktılar. O arada validen gelen ekipler ölçümler yaptı. Filtre takılı vaziyetteyken valilikten gelen raporda, ‘Çevreye ve insan sağlığına zararlı partiküller, toz zerrecikler yayılmamaktadır. Normal hava kirliği vardır. İnsan sağlığı etkileyecek düzeyde değildir’ ifadeleri yer aldı. Bu rapordan 3-5 gün sonra bacadan filtre yine söküldü. Biz 20 yıldır toz yutuyoruz¨ dedi.

bekir akyol

GİDECEK YERİMİZ YOK

Bölge halkının yıllardır mücadele ettiği AS Çimento fabrikasının halihazırda mevcut olan kum eleme tesisinin kapasitesini üç katına çıkarma planına isyan eden Bekir Akyol, ¨Antalya'nın en yakın yaylası bizim burası. 50 kilometre mesafede 900 rakımlı bir yer. Havasının güzelliğinden dolayı tercih edilen bu yer şu an hava kirliliğinden dolayı misafirinde azalma oldu. Tatilciler burayı terk ediyor ama biz terk edemeyiz. Gidecek bir yerimiz yok. Biz burada yaşamak zorundayız. Biz burada yaşamak zorundaysak bu bakanlık, bu devlet bizim sağlığımız niye düşünmez? Bu ÇED raporundan sonra üç zehirleneceğiz. Filtreleri de takmıyorlar. Elektrik parası fazla geliyor diye. Öyle duyumlar öyle geliyor bize. İnsan sağlığı hiçe sayılıyor. Mahalle fabrikanın kuzeyinde kalıyor. Bu mahalle de sürekli kuzey rüzgarı alıyor. Bu da fabrikanın tüm kirinin bizim bölgemize taşınması anlamına geliyor. Bundan dolayı hastalananlar mahalleyi terk etti. Eskisi gibi mülk satışı da olmuyor. Düne kadar herkesin geldiği mahallemiz atık ve kirlilikle zehirleniyor. Mücadelemiz devam edecek. Toz duman içinde kalan sessiz çığlığımızı duyun ve duyurun¨ diyerek sözlerini noktaladı.

Muhabir: Dilan ANDIÇ