Antalya’da maaşında hak kaybı yaşamak istemeyen 167 orman işçisi en verimli dönemlerinde emekliye ayrılmak zorunda kaldı. Öz Orman- İş Antalya Şube Başkanı Ahmet Ali Şişaneci, Antalya’da işçi açığının 700’ü aştığına dikkat çekti.

Türkiye’de ‘ateş savaşçıları’ olarak bilinen orman işçileri, birinci derece yangına hassas bölge olan kıyı şeridinde yaz mevsimi boyunca canla başla mücadele ediyor. Son dönemde maaşları en düşük devlet memurunun altında kalan, maden işçilerinden sonra, en riskli iş kolunda ikinci sırada bulunan orman işçilerinden bir bölümü yüzde 35’e varan hak kaybı yaşamamak için emeklilik dilekçelerini verdi. İşçiler en deneyimli oldukları dönemde emekliye ayrılmanın üzüntüsünü yaşadı. Ülke genelinde yaklaşık 3 bin orman işçisi bu şekilde emekliye ayrılırken Antalya’da ise bu rakam 167’yi buldu. Bu ayrılışa birlikte Antalya’da orman işçisi eksikliğinin 700’e yaklaştığı bildirildi. 

Antalya'da Ateş Savaşçılarına Zorunlu Emeklilik 2

"Emekli Olmak İstemediler"

Öz Orman- İş Antalya Şube Başkanı Ahmet Ali Şişaneci, en verimli çağlarında istemeye istemeye emekliye ayrılan işçilerin büyük üzüntü yaşadığını söyledi. 

Antalya’da ocak ayı başlangıcı itibariyle emekliye ayrılan 167 kişi olduğunu kaydeden Şişaneci, “ Arkadaşlarımız 2025’te emekli olunursa yüzde 30  hak kaybı olacak diye bir durum var. Az bir miktar değil hal böyle olunca dilekçelerini verdiler. İnanın hiçbiri gitmek istemiyordu. Bunların içinde şoför, operatör ve tamirci de var. Yanlış oldu ama buda sistemden kaynaklanıyor.” dedi.

Türkiye’de orman işçisi anlamında zaten bir personel açığını olduğunu aktaran Şişhaneci, maaşların düşük olmasından da yakındı.

Antalya'da Ateş Savaşçılarına Zorunlu Emeklilik 3

"En Az 1000 İşçi Gerekiyor"

Antalya’da en az 500 kadro açığı olduğunu, bunun üzerine 167 kişinin de emekliye ayrıldığını dile getiren Şişaneci, “Yangın araçları bir artı bir gidiyor. 5 işçi bir şoför bir gitmesi gerekiyor,ama biz artı biri zor buluyoruz. Genel Başkanımızın 10 bin işçi alınması yönünde girişimleri oldu ama bu rakam 7 bine düşürüldü.  Antalya’da en az 1000 işçi gerekiyor. Antalya birinci derece orman yangınına hassas bölgedir. Her zaman tehlike içindeyiz. Maden işçilerinden sonra yer üstünde bizim iş en riskli ikinci durumda. Biz her zaman en düşük devlet memuru maaşının üzerine bir ücret alırdık. İşçi hep yüksek maaş alırdı. Şuanda maaşlarımız da çok düşük. Mart ayı içinde bir toplu iş sözleşmesi olacak, orada inşallah hakkımız verilecek” ifadelerine yer verdi. 

Antalya’nın 2 bin 500 olan orman işçi sayısının son 10 yılda 1100’e gerilediğini aktaran Şişaneci, gidenin yerine yeterli sayıda alım olmadığını ve limitin sürekli aşağıya doğru gittiğini sözlerine ekledi. 

Antalya Devlet Senfoni Orkestrası'ndan Unutulmaz Bir Konser Antalya Devlet Senfoni Orkestrası'ndan Unutulmaz Bir Konser

Antalya'nın Zeytinyağı Rekoltesi Belli Oldu Antalya'nın Zeytinyağı Rekoltesi Belli Oldu

Muhabir: İsa Akar