Antalya’nın önemli tarım ürünleri arasında yer alan zeytinde, 2024 yılında 62 bin 062 ton rekolteden, 10 bin 344 ton zeytinyağı elde edildi. Yağışların geç gelmesiyle uzayan hasat dönemi ise kısa süre önce sona erdi.
Türkiye’nin önemli tarım kentlerinden Antalya’da, son dönemde zeytincilik alanına yeniden bir yöneliş başladı. 1960 yılına kadar zeytincilikte söz sahibi olan Antalya, 1980’li yıllarda turizmin gelişmesiyle sert bir düşüş yaşadı. 2000’li yıllarda özellikle dağlık alanların ağaçlandırılmasının yanı sıra, bölgeye özgü türlerin yetiştirilmesiyle ekonomik olarak gelirde artınca zeytine ilgi hızlandı. Döşemealtı, Serik, Manavgat, Gazipaşa, Alanya, Kumluca ve Aksu ilçelerindeki alanlara binlerce ağaç dikildi. Bununla birlikte zeytinleri yağa çevirecek olan fabrikalarda bir bir açılmaya başladı. 2024 yılında bahar ve yaz dönemindeki aşırı sıcaklıklar zeytinde çiçek dökülmesiyle birlikte varolan ürünlerin de yeterince dolgunlaşmamasına neden oldu. Kurak giden mevsimin ardından, güz yağışının beklenmesiyle üreticinin hasat zamanı da kış mevsimine kaydı. Geçtiğimiz ekim ayı ortalarında başlayan zeytinin hasat süreci, yeni yılın ilk ayında devam ediyor. Az da olsa dolgunlaşan zeytin toplama sürecinin bu ay içinde tamamlanması hedefleniyor. Öte yandan zeytin işleyen fabrikaların bir çoğunun bu ayın ortasında kapanması bekleniyor. İstediği verimi alamayan üretici aldığı bir kilo yağ bedeli olarak fabrikaya 25 TL ödedi.
"10 Bin 344 Ton Yağ Elde Edildi"
Antalya Ticaret Borsası(ATB) Başkanı Ali Çandır, turizmle anılan Antalya’nın aslında geçmişi derine dayanan iyi bir tarım kenti olduğunun altını çizdi.
Antalya’da zeytinciliğin kökünün Pamfilya dönemine kadar uzandığını aktaran Çandır, “Doğa koşullarının uygunluğu nedeniyle dört mevsim üretimin yapılabildiği Antalya, 1960’lı yıllara kadar zeytin üretiminde de söz sahibiydi. Ancak turizmin hareketlenmeye başladığı 1980’lerden sonra tarımın genelinde olduğu gibi zeytinde de kan kaybı oldu. Ama yeniden zeytinciliğe bir geri dönüş var, buda şehrimiz adına sevindirici. Öte yandan ilimizde zeytin-zeytinyağı hasadı tamamlandı. 2023 yılında Antalya’da hastalıklar, zararlılar, bakım budama eksiklikleri ve kurak iklim nedeniyle bir önceki yıla kıyasla yüzde 55 düşüşle, 38 bin ton zeytin hasadı yapılmış ve 6 bin ton zeytinyağı elde edilmişti. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’nin 2024 Antalya verilerine göre 62 bin 062 ton zeytinden, 10 bin 344 ton zeytinyağı elde edildi. 6 kilogram zeytinden 1 kilogram zeytin yağı elde edildi” dedi.
Çandır, Antalya’nın zeytin ağacı sayısının 4 milyon 873 bin 403 olduğunu belirterek, ürün vermeyen ağaç sayısının ise 764 bin 731 olduğunu sözlerine ekledi.
3 Aylık Hasat Dönemi Sona Erdi
Döşemealtı Karataş Mahallesi’nde hizmet veren Çıkla Zeytinyağı Fabrikası Sahibi Arif Çıkla da, faaliyet süreçlerinin üreticiyle bağlantılı olduğunu ifade etti.
Bu yıl işletmeyi 15 Ekim’de açtıklarını dile getiren Çıkla, “Bizim sektörde iklim çok önemli. Bahar dönemindeki sıcaklık, yağmurun zamanında gelmesi ürünlerin az veya çok olmasıyla yakından ilgilidir. 2023-2024 sezonunda verim çok güzeldi, bereketli bir dönem oldu. 2024-2025 sezonunda aşırı sıcaklar zeytinde çiçeklerin dökülmesine sebep oldu, bir de yağış geç gelince tutan meyvede ise tam dolgunluk oluşmadı. Yağışın kasım ayının ortasında geldi ve üretici ürünün olgunlaşması için bekledi. Buda hasat süresinin uzamasına neden oldu. Zeytin çeşidine göre 5 ile 7 kilo arasındaki üründen 1 kilo yağ elde edildi. 1 kilogram zeytin yağı karşılığında çiftçimizden 25 TL aldık, onun yerine zeytin yağı da bırakan oldu. 15 Ocak itibariyle fabrikamızı kapattık ve makinelerimizi bakıma aldık” dedi.