Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 37. Grup (Restaurant, yiyecek içecek ve eğlence hizmetleri) Meclis Üyesi Tahsin Fettahoğlu, işletmelerin önüne yapılan açılır kapanır tentelerin ruhsata işletilmesi için talep edilen harç miktarının bellerini büktüğünü söyledi. Sektörü yüksek telif hakları da olumsuz etkilediğine dikkat çekildi.
Turizm kenti Antalya’nın en önemli eğlence mekanlarının bulunduğu Muratpaşa ilçesi Lara Caddesi üzerindeki işletmelerden, açılır kapanır tentelerin ruhsata işletilmesi için talep edilen yüksek harç miktarı talep ediliyor.
ATSO 37. Grup Restoran, Yiyecek, İçecek ve Eğlence Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Tahsin Fettahoğlu, ocak ayı meclisinde son dönemde sektörle ilgili yaşadıkları bazı sorunları dile getirdi. Fettahoğlu, işletmelerinin önündeki açılır kapanır tentelerin ruhsata işletilmesindeki yüksek harç miktarı ve telif hakları noktasında ciddi sıkıntılar yaşadıklarının altını çizdi.
"Açılır Kapanır Tente Harcı Beli Büker"
Tahsin Fettahoğlu, Lara Caddesi’nden inanılmaz bir sıkıntı yaşadıklarını belirterek, “Şu anda işletmelerimizin hepsinin üstünde açılır kapanır hareketli tentelerimiz var. Bu tentelerin belediye ruhsatları alındıktan sonra projelere işletilmesi ve belediyeye bir harç ödenmesi gerekiyor. İşletmelerin içinde bizimle ilgili kusur olan durumlarda yorum yapma hakkında sahip değiliz. Tentelerin imar projesine uygun şekilde işletimini yapmayan işletmelerimiz şu anda bununla alakalı sıkıntı yaşıyorlar. Benim yaptırdığım dönemde kendi işletmemde tentemizi ruhsatımıza işlettiğimiz zaman ödediğimiz bir harç ücreti vardı. Arkadaşlarımız şu andaki harç miktarının inanılmaz derecede fiyatların arttığını ve bunların altından kalkılamayacak durumda olduklarını söylüyorlar. 2-3 aylık süreç içinde belediyede Sayıştayla alakalı ilgili bir kontrol vardı. Bu kontrol hala devam ediyor. Nasıl bir çözüm bulabiliriz. Harç miktarı çok yüksek bu konuda ATSO’dan da destek bekliyoruz” diye konuştu.
"Digitürk ve Diğer Teliflere Maliyet 600 Bin TL"
Müzik telif haklarının en büyük yarayan kanalarından biri olduğunu kaydeden ve 2022 yılından müzik telif hakları noktasında MESAM ile çalıştığını aktaran Fettahoğlu, “Bunun dışında iki firma daha var. Sektörde temsil eden arkadaşlarımız bizi ziyaret ettiler. Bana yansıtılan fatura 33 bin TL. İki ayrı firmanın da ayrıca faturalandığını düşünürsek, 100 bine yakın telif hakkı faturası önümüze çıkacak. 15 yıla yaklaşan digitürk üyeliğimiz var. Digitürk bu sene ödediğimiz fatura 500 bin TL’ye yakın. Digitürk ticari yayın alan işletmeler üzerinden müzik hakkına sahip oluyorlar. Bunu da hukuki süreç geçirdik ve kazandık. Bu telif haklarıyla alakalı 15 yıla yaklaşan bir sorun. Ciddi şekilde çözüme kavuşturmamız gerekiyor. İki firmada bana faturalandırma yaptığı zaman 100 bin telif, 500 bin digitürk ücreti, bu maliyetler üst üste bine bine işletmelerimize ciddi sıkıntılar yaratmaya başladı” ifadelerine yer verdi.
Muratpaşa Belediyesi’nin ise alınacak harç ödemelerinde yüzde 30 civarında indirim yapması öngörülüyor.