Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Antalya Zeytinde Erken Hasat Uyarısı! Zeytinyağına Dikkat

Zeytinde Erken Hasat Uyarısı! Zeytinyağına Dikkat

Antalya'da Zeytin Hasadı: Erken hasat uyarısı geldi. Zeytin kalitesini olumsuz etkileyebileceği vurgulandı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Zeytinde Erken Hasat Uyarısı! Zeytinyağına Dikkat
KAYNAK: İHA

Ulusal Zeytin Konseyi Antalya Temsilcisi Zafer Tan, zeytin hasadının başlamasıyla birlikte üreticilere erken hasadın getirebileceği ekonomik kayıplar hakkında uyarılarda bulundu. Tan, Eylül ayında yapılan hasadın zeytin kalitesi üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini belirtti.

Erken Hasat Ekonomik Kayba Neden Olur

Zafer Tan, zeytinlerin hasat döneminde dikkat edilmesi gerekenleri vurgulayarak, "Salamura veya soğuk sıkım için zeytinlerin hasadının Ekim ayından önce yapılmaması gerektiğini" söyledi. Eylül ayında yapılan hasadın zeytinin kalitesini düşürebileceğini ve verim kaybına yol açabileceğini ifade eden Tan, "Son günlerde 'Zeytinlerimiz siyahlaştı, dökülüyor' şeklinde gelen erken hasat talepleri artmış durumda. Ancak henüz olgunlaşmamış zeytinlerin erken toplanması, yağ kalitesini olumsuz etkiler ve verim kaybına neden olur" dedi.

Aşırı Sıcaklar ve Zeytin Dökülmesi

Tan, aşırı sıcakların bazı bölgelerde zeytinlerin erken dökülmesine yol açabileceğini belirtti. "Bugün Eylül'ün 12'si. Zeytin hasadı genellikle Ekim ayında başlar. Şu anda gördüğünüz zeytin yeşil, bu zeytin yalnızca salamura yapmak için hasat edilebilir veya erken hasat soğuk sıkım yapmak isterseniz kullanılabilir. Ancak normal zeytin yağı üretimi için Ekim ayının 15'inden önce hasada başlamamalısınız" diye ekledi.

Sağlıklı Hasat İçin Zirai Mücadele Önemli

Zafer Tan, zeytinlerin sağlıklı bir şekilde ağaçta kalabilmesi için doğru zirai mücadelenin gerekliliğine de dikkat çekti. "Görmüş olduğunuz sürgün sağlıklı. Eğer salkımda herhangi bir güve veya sinek yoksa, bu zeytinler Kasım ve Aralık ayına kadar ağaçta kalabilir. Ancak mantar hastalıkları veya zararlılar varsa, zeytinler besin alamayacak ve dökülecektir. Dökülme problemi yaşanmaması için çiçeklenme döneminden itibaren uygun ilaçlamalar yapılmalı. Ayrıca, düzenli sulama ve zararlılara karşı önlemler alınmalıdır" şeklinde konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İncirin Muğlalı Kadınlarla Yolculuğu Projesi: Hasat dönemi sona erdi

İncirin Muğlalı Kadınlarla Yolculuğu Projesi: Hasat dönemi sona erdi