Ulusal Zeytin Konseyi Antalya Temsilcisi Zafer Tan, zeytin hasadının başlamasıyla birlikte üreticilere erken hasadın getirebileceği ekonomik kayıplar hakkında uyarılarda bulundu. Tan, Eylül ayında yapılan hasadın zeytin kalitesi üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini belirtti.

Serik Cuma Pazarı'nda 18 bin 500 Lirası Çalındı! Sinir Krizi Geçirdi Serik Cuma Pazarı'nda 18 bin 500 Lirası Çalındı! Sinir Krizi Geçirdi

Erken Hasat Ekonomik Kayba Neden Olur

Zafer Tan, zeytinlerin hasat döneminde dikkat edilmesi gerekenleri vurgulayarak, "Salamura veya soğuk sıkım için zeytinlerin hasadının Ekim ayından önce yapılmaması gerektiğini" söyledi. Eylül ayında yapılan hasadın zeytinin kalitesini düşürebileceğini ve verim kaybına yol açabileceğini ifade eden Tan, "Son günlerde 'Zeytinlerimiz siyahlaştı, dökülüyor' şeklinde gelen erken hasat talepleri artmış durumda. Ancak henüz olgunlaşmamış zeytinlerin erken toplanması, yağ kalitesini olumsuz etkiler ve verim kaybına neden olur" dedi.

Aşırı Sıcaklar ve Zeytin Dökülmesi

Tan, aşırı sıcakların bazı bölgelerde zeytinlerin erken dökülmesine yol açabileceğini belirtti. "Bugün Eylül'ün 12'si. Zeytin hasadı genellikle Ekim ayında başlar. Şu anda gördüğünüz zeytin yeşil, bu zeytin yalnızca salamura yapmak için hasat edilebilir veya erken hasat soğuk sıkım yapmak isterseniz kullanılabilir. Ancak normal zeytin yağı üretimi için Ekim ayının 15'inden önce hasada başlamamalısınız" diye ekledi.

Sağlıklı Hasat İçin Zirai Mücadele Önemli

Zafer Tan, zeytinlerin sağlıklı bir şekilde ağaçta kalabilmesi için doğru zirai mücadelenin gerekliliğine de dikkat çekti. "Görmüş olduğunuz sürgün sağlıklı. Eğer salkımda herhangi bir güve veya sinek yoksa, bu zeytinler Kasım ve Aralık ayına kadar ağaçta kalabilir. Ancak mantar hastalıkları veya zararlılar varsa, zeytinler besin alamayacak ve dökülecektir. Dökülme problemi yaşanmaması için çiçeklenme döneminden itibaren uygun ilaçlamalar yapılmalı. Ayrıca, düzenli sulama ve zararlılara karşı önlemler alınmalıdır" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA