Muratpaşa Belediye Meclisi'nde gündeme gelen Aktif Felsefe Kültür Derneği'nin RescueRAT Projesi, arama kurtarma çalışmalarında eğitimli farelerin kullanılmasını öngören bilimsel bir girişim olarak dikkat çekti.

RescueRAT Projesi Meclis Gündeminde

Muratpaşa Belediyesi’nin Ekim Ayı Meclisi'nde, belediyeye ait bir taşınmazın, 2017 yılından bu yana Aktif Felsefe Kültür Derneği Antalya Şubesi tarafından kullanılan alanın tahsisi gündeme alındı. Tahsisin, derneğin geliştirdiği RescueRAT Projesi kapsamında yapılacağı belirtildi. Bu projede, arama kurtarma çalışmalarında farelerin etkin bir şekilde kullanılmasına yönelik bilimsel araştırmalar yürütülüyor.

25 Yıllık Tecrübe ile Desteklenen Proje

Aktif Felsefe Kültür Derneği Antalya Şubesi, Belçika merkezli Apopo isimli sivil toplum kuruluşuyla birlikte çalıştıklarını açıkladı. Apopo, 25 yılı aşkın süredir fareleri hayat kurtarma amaçlı birçok alanda kullanıyor. Örneğin, fareler Afrika’da tüberküloz tarama testlerinde ve milyonlarca metrekarelik alanın mayından temizlenmesinde görev aldı. Aynı teknolojiyle, Türkiye'de de özellikle depremlerde enkaz altındaki arama kurtarma çalışmalarında farelerin kullanılabilmesi için araştırmalar sürüyor.

Bilimsel Çalışmalar Devam Ediyor

Proje, Tanzanya’da kapalı enkaz ortamlarında yapılan araştırmalarla desteklenirken, açık alan testleri de ilerleyen süreçte gerçekleştirilecek. Türkiye’de ise projenin bilimsel kısmı Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından destekleniyor. Bu aşama tamamlandığında fareler, arama kurtarma çalışmalarında aktif olarak kullanılabilecek.

Dolandırıcılar Prof Dr. Ömer Özkan'a Yapay Zeka ile Ürün Tanıttırdı Dolandırıcılar Prof Dr. Ömer Özkan'a Yapay Zeka ile Ürün Tanıttırdı

 

Akdeniz Gerçek'e Açıklama Yaptı 

RescueRAT projesi ile ilgili Aktif  Felsefe Kültür Derneği Antalya Şubesi ile görüşen Akdeniz Gerçek’e konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Belçika kökenli Apopo isimli bir sivil toplum örgütü var. Bizde bir arama kurtarma derneğiyiz. 11 yıldır bir AR-GE çalışması yürütüyoruz. Apopo kuruluşu 25 yıldır fareleri hayat kurtarma amaçlı çeşitli hizmetlerde kullanıyorlar. 9 ülkede milyonlar metrekare alanı mayından temizlemede kullanılmış, Afrika’da salgın hastalıklar çok, orada tüberküloz hastalığıyla ilgili tarama testlerini geliştirmişler ve salgınların önüne geçilmiş. Bizde özellikle depremlerde yıkılan binalarda arama kurtarma yapmak üzere bilimsel bir çalışma yürütüyoruz. Şu an proje bilimsel araştırma aşamasında. Kapalı enkaz ortamlarında yapılan araştırma kısmı Tanzanya’da ki tesislerde yapılıyor. Açık alan çalışmaları ve araştırmaları da devam edilecek. Bu proje bilim insanları eşliğinde yapılıyor. Daha sonra afetlerde kullanılacak düzeye gelindiğinde eşlik edilecek. Şu an Türkiye’de de bu konunun bilimsel kısmını Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi destek veriyor” denildi.

Muhabir: Kamer Durdu