Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
HAFİF YAĞMUR
25°
Akdeniz Gerçek Gazetesi Antalya Okullarda temizlik krizi büyüyor! Veli-Der tasarrufu reddediyor

Okullarda temizlik krizi büyüyor! Veli-Der tasarrufu reddediyor

Yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla devlet okullarında yaşanan temizlik sorunun içinden çıkılamaz bir kısır döngüye girdiğini söyleyen Veli-Der Antalya Şubesi Başkanı Tülin Koç, eğitimden, sağlıktan ve çocuktan tasarruf yapılamayacağını dile getirdi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Okullarda temizlik krizi büyüyor! Veli-Der tasarrufu reddediyor
MUHABİR: Tayfun Akyatan

Yeni eğitim ve öğretim yılı kapılarını öğrencilere açarken sorunları da beraberinde getirdi. Son dönemde öğretmenler, veliler ve çocuklar için büyük bir sorun haline gelen okullardaki temizlik sorunu içinden çıkılamaz bir kısır döngüye dönüştü. Türkiye’nin her noktasında seslerini yükselten velilerin seslerini duyurmaya çalışan Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) peş peşe basın açıklaması yapmaya devam ediyor. Antalya’daki velilerin sesi olan Veli-Der Antalya Şubesi Başkanı Tülin Koç, velilerin okullara temizlik için çağrıldığını ve dahası temizlik görevlisi istihdamı için velilerden para talep edildiğini söyledi.      

    
                                                                        

İHTİYACIN YÜZDE 25’İ KARŞILANDI


Okullardaki temizlik sorununun hem öğrenciler hem öğretmenler hem de toplum için halk sağlığı sorununa dönüşmeye başladığını söyleyen Tülin Koç, ¨Velilerin, öğretmenlerin okulları temizlediği, çöp yığını haline gelmiş okul görüntülerinin ortaya çıkmasıyla geçtiğimiz hafta okullardaki temizlik görevlisi ihtiyacının ancak yüzde 25’inin karşılanabildiği 30 bin temizlik görevlisinin daha alınacağı bakanlık tarafından açıklandı. Kamu okulu sayısı 60 bin 734. Bu yetersiz sayı ile sorunun çözümü mümkün değil. İşgücü uyum programı ile günlüğü 566 TL’ye haftanın üç günü güvencesiz, yani asgari ücretin yarısından da az bir ücretle, sadece kaza sigortası yapılarak gayri insani çalışma koşulları altında bir program ile bu sorunun çözülmeyeceği çok açık. Şu anda okullarda temizlik görevlileri açıklanan son otuz bin görevlendirme ile beş farklı istihdam şekliyle çalıştırılacak¨ diyerek sunulan çözümün yetersiz kaldığını aktardı.

ÖZEL VE DEVLET OKUL ARASINDA UÇURUM VAR


Özel okullarla kamu okulları arasında her geçen yıl daha da artan eşitsizlik birçok konuda olduğu gibi şimdi de temizlik konusunda baş gösterdi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) geçtiğimiz günlerde açıkladığı rakamlarla kamu okullarındaki öğrenci başına eğitim desteğinin 4 Lira olacağını söylemesine karşın Tülin Koç, ¨Bu gün sakızın bile beş lira olduğu bir dönemde öğrenci başına dört lira verilmesi MEB’in çocuklarımıza verdiği değerin göstergesidir. Oysa iş özel okulların desteklenmesi söz konusu olduğunda öğrenci başına 24- 28 bin Lira eğitim desteği verilebiliyor¨ dedi.

OKULLARDA GÜVENCESİZ EĞİTİM VAR    

  
Velilerin ve öğretmenlerin öğrenciler için mücadele ettiklerini söyleyen Tülin Koç, ¨Birçok sorunla mücadele eden Okullarda başta temizlik personelinden, güvenlik personeline, sağlık personelinden, teknik personele kadar yer verilmemesi yıllardır devam ediyor. Bugün ülkemizin de içinde bulunduğu koşullardan dolayı bu sorun daha görünür olmuştur. Öğrenci Veli Derneği olarak; tasarruf adıyla açıkladığınız tüm gerekçeleri reddediyoruz. Çocuklarımızın yaşamı, sağlığı, kamusal, laik eğitim hakkı, temiz bir okul ortamında eğitim görme hakkı tasarruf gerekçesi olamaz. Çözüm adına sunulan tüm seçenekler; seçeneksizliktir, kalıcı ve sürekli değildir. Tek çözüm yeterli sayıda ve kadrolu atamanın yapılmasıdır. Güvencesiz, düşük ücrette çalışma biçimlerine son verilmelidir. MEB acilen tüm okullara yeterli sayıda kadrolu temizlik, güvenlik, sağlık ve teknik personel ataması yapmalıdır¨ diyerek hızlı ve kalıcı bir çözüme gidilmesi gerektiğini söyledi.


 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Frontex Göçmenlerin Yasa Dışı Geri İtmesine Dahil Olmakla Suçlanıyor

Frontex Göçmenlerin Yasa Dışı Geri İtmesine Dahil Olmakla Suçlanıyor