Akdeniz Gerçek Gazetesi'nin gündeme taşıdığı Doyran'da yapılması planlanan HES projesine karşı, sivil toplum örgütleri ve siyasiler bir araya gelerek mahalle muhtarlarına destek vermişti. Bugün Çevre Mühendisleri Odası'ndan açıklama geldi. 

protesto edildi

25 Eylül 2024 tarihinde, Antalya’nın Konyaaltı ilçesine bağlı Doyran ve Geyikbayırı Mahallelerinde planlanan Doyran Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali (HES) projesi, Akdeniz Gerçek Gazetesi'nin haberiyle geniş yankı uyandırmıştı. Proje, bölgedeki içme ve sulama suyu kaynaklarına zarar vereceği gerekçesiyle mahalle sakinleri ve siyasi temsilciler tarafından protesto edildi.

ANTKORDER Basını Ağırladı ANTKORDER Basını Ağırladı

HES karşıtı duruş sergilemişti

Doyran Mahallesi Muhtarı Mehmet Akkaya’nın öncülüğünde bir araya gelen mahalle sakinleri, 11 mahalle muhtarı, sivil toplum örgütleri ve siyasiler, HES projesinin bölgeye vereceği zararları tartışmak için buluşmuştu. Projeden etkilenecek olan 11 köyün muhtarları da Mehmet Akkaya’ya desteklerini göstermek amacıyla HES karşıtı duruş sergilemişti.

Kimler destek verdi

Bu süreçte, CHP Antalya Milletvekilleri Cavit Arı ve Mustafa Erdem, CHP Konyaaltı İlçe Başkanı Demet Gündüz ve Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp de Doyran’da mahalle halkına destek vermişti. CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, projenin 11 köyde içme ve sulama suyu kaynaklarını olumsuz etkileyeceğini belirterek, "İçme ve sulama suyunu etkileyecek olan bu girişime karşı halkımızla birlikte 'dur' demek için buradayız" sözleriyle halkın yanında olduklarını vurgulamıştı.

Çevre Mühendisleri Odası'ndan Uyarı

Antalya’nın Konyaaltı ilçesinde planlanan Doyran Regülatörü ve HES Projesi, bölgenin çevresel dengesi ve tarımsal faaliyetleri için büyük tehdit oluşturuyor. Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, projenin olası zararlarına dikkat çekti.

Çevresel Etkiler Endişe Verici

Antalya'nın Konyaaltı ilçesine bağlı Doyran ve Geyikbayırı mahallelerinde yapılması planlanan Doyran Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali (HES) projesi, çevreye olası zararları nedeniyle eleştiriliyor. Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Antalya Şubesi tarafından yapılan açıklamada, projenin bölgedeki su akışını değiştireceği ve yerel ekosistemi olumsuz etkileyeceği vurgulandı. Özellikle sucul ekosistemlerdeki değişikliklerin, bölgedeki bitki ve hayvan türlerini tehdit edeceği belirtildi.

Tarım Sektörü Büyük Risk Altında

Doyran Göleti ve bu göleti besleyen su kaynaklarının Konyaaltı ilçesindeki tarımsal faaliyetler açısından hayati önemde olduğu ifade edildi. HES projesi kapsamında suyun enerji üretimi için kullanılmasının, tarım arazilerine ayrılan su miktarını ve kalitesini olumsuz yönde etkileyeceği belirtilirken, bölgenin en önemli geçim kaynağı olan tarımın ciddi tehdit altında olduğuna dikkat çekildi.

Su Kaynakları Yetersiz Kalabilir

ÇMO, fizibilite raporlarında belirtilen su debi miktarlarının gerçeği yansıtmadığına da dikkat çekti. Projede öngörülen maksimum debinin 1,3 m³/s olduğu belirtilse de, yıllar boyunca ortalama akım değeri 0,56 m³/s olarak kaydedildi. Bu durumun enerji üretim kapasitesinin öngörüldüğü gibi gerçekleşemeyebileceğini gösterdiği ifade edildi. Ayrıca, tarımsal su kaynaklarının tehlikeye atılmasının yanı sıra, beklenen enerji üretimi hedeflerine de ulaşılamayabileceği belirtildi.

HES Projelerinin Maliyetleri Ortada

Türkiye genelinde yapılan HES projelerinin çevresel ve sosyal maliyetlerine dikkat çeken ÇMO, doğal yaşamı ve yerel ekonomiyi tahrip eden bu projelerin Antalya’da tekrarlanmasının ciddi sorunlar yaratacağını belirtti. Doyran HES projesinin de benzer yıkıcı sonuçlar doğurabileceği vurgulandı.

Çözüm Önerisi: Sürdürülebilirlik

Sonuç olarak, Türkiye'nin enerji ihtiyacını karşılamaya yönelik yatırımların çevresel ve ekonomik sürdürülebilirliği de göz önünde bulundurması gerektiği ifade edildi. Doğal kaynakların, tarımsal üretimin ve halk sağlığının zarar görmemesi gerektiği vurgulanarak, Doyran HES Projesi’nin yeniden değerlendirilmesi çağrısı yapıldı.

Kaynak: Haber Merkezi