Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Antalya Başkanlık Tartışmalarına Kıbrıs'tan Mesaj!

Başkanlık Tartışmalarına Kıbrıs'tan Mesaj!

Cumhuriyet Halk Partisinde (CHP) koltuk kavgası başladı. Genel Başkan Özgür Özel ve Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal atışması Kıbrıs’a taşındı

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Başkanlık Tartışmalarına Kıbrıs'tan Mesaj!
MUHABİR: Kamer Durdu

Cumhuriyet Halk Partisinde (CHP) koltuk kavgası başladı. Genel Başkan Özgür Özel ve Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal atışması Kıbrıs’a taşındı

Özgür Özel Genel Başkan Seçildi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 38. Olağan Kurultayı, 4 Kasım 2023 tarihinde Ankara'da toplanmış, Mayıs ayında kaybedilen genel seçimlerin ardından "değişim" sloganlarıyla gerçekleştirilmişti. Kurultayın ilk gününde, partinin yeni genel başkanı seçilmişti. Ana muhalefet partisine liderlik edecek isim, değişim talebini temsil eden Özgür Özel olmuştu.
Gün boyunca süren konuşmalar, tartışmalar ve oylama neticesinde, Özgür Özel 682 delegenin oyunu almış, Kemal Kılıçdaroğlu ise 664 delege tarafından desteklenmişti. Ancak, genel başkan seçilebilmek için gerekli olan 684 oy sağlanamamış ve seçim ikinci tura kalmıştı. Gece yarısından sonra yapılan ikinci tur oylamada Özel oylarını 812’ye yükseltmiş, böylece partinin 8. lideri olarak ilan edilmişti. Kılıçdaroğlu’nun oyları ise 536’da kalmıştı.

Yerel Seçim Sonuçları 

Bu tarihi kurultayın ardından, CHP’nin 31 Mart 2024 yerel seçimleri için hazırlıkları hız kazanmıştı. Yerel seçimlerde Muratpaşa Belediye Başkan adayı belirlenmesi uzun sürmüşse de, Ümit Uysal CHP'nin adayı olmuş ve seçimi kazanarak 3. kez Muratpaşa Belediye Başkanı olup görevine başlamıştı.

Ümit Uysal'dan Genel Başkanlık Sinyali

Ümit Uysal, genel başkan adaylığı için sinyaller verdiği bir konuşmasında, “Bir kez daha seçim kaybına ne ülkemizin ne partimizin ne de partililerimizin tahammülü vardır” demiş, sözlerini şöyle sürdürmüştü: “Türkiye’mizin ve Türk milletinin geleceğini yeniden inşa etme umudu olan CHP iktidarı için, siyasi tartışmaları aşan bir toplumsal mutabakata ihtiyaç vardır. Bu tablo şekillenmediği ve toplumsal mutabakat tesis edilemediği takdirde, vazifeye atılmak için şartların sıkıntılı yanlarını düşünmeyeceğimi; gerçekleşemeyen toplumsal mutabakatı gerçekleştirmek, Anadolu’nun bütün potansiyelini ayağa kaldırmak ve Cumhurbaşkanı adayımızı seçtirmek için 32 yıllık siyasi tecrübemi ve birikimimi partimin hizmetine sunacağımı kamuoyunun bilgisine sunarım” şeklinde konuşmuştu.

Uysal, Özel'i Karşılamadı 

3 Ekim 2024 tarihinde CHP Genel Başkanı Özgür Özel anahtar teslim töreni için Antalya'ya geldiğinde Uysal programlara katılmamış ve vekilini göndermemişti. Yaklaşık  programdan 1 gün önce yaptığı Danimarka Aalborg'ta düzenlenen Avrupa Sürdürülebilir Kentler Konferansı’na katıldığı paylaşımı yurt dışında olabileceği ihtimalini akla getirmişti.

Özel’den Uysal’a Gönderme?

3 Ekim 2024 tarihinde CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Antalya'da yaptığı bir konuşmada Ümit Uysal’ın Muratpaşa Belediye Başkanlığı için oldukça ısrarcı olduğunu belirtmişti. Özel, "Muratpaşa’daki görevlendirmesinde biraz gecikme olduğunda, İl Başkanı ve milletvekilleri kanalıyla bize ulaşıp,  Muratpaşa’da bir dönem daha görev yapmak istediğini ve kendisine bu konuda bir fırsatın verilmesi gerektiğini söyledi" diyerek, Uysal’ın neden kurultayda aday olamadığı ve 6 ay önceki yerel seçimlerde belediye başkanlığı için bu kadar ısrarcı olduğu sorusunu akıllara getirdi.

Kıbrıs’ta Dikkat Çeken Konuşma

5 Ekim 2024 tarihinde gerçekleştirdiği Kıbrıs gezisinde Rauf Denktaş’ın kabrini ziyaret eden Ümit Uysal, burada yaptığı konuşmada, "Bugünkü siyasetçilerin hem Kıbrıs'ta hem Türkiye'de 1974 ruhunu çok iyi anlamaları gerekiyor 1974 ruhundaki idealizmi o temizliği o berraklığı o fedakarlığı çok iyi anlamaları gerekiyor uygulanacak bütün politikalarda bütün Etik yaklaşımlarda 1974'ü oradaki hissiyatı oradaki tutkuyu oradaki fedakarlığı çok iyi anlamaları gerekiyor hem Türkiye'deki hem Kıbrıs'taki siyasetçiler tekrar tekrar dönüp 1974'ü incelemeleri gerekiyor Bence buna çok ihtiyaçları var" ifadelerini kullandı. Uysal’ın bu sözleri, göndermeli bir açıklama olup olmadığı konusunda merak uyandırdı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
CHP'li Asu Kaya’dan siyasi partilerin kadın temsilcilerine çağrı

CHP'li Asu Kaya’dan siyasi partilerin kadın temsilcilerine çağrı