Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Antalya Antalya’nın Hıdırlık Kulesi’nde Şoke Eden Keşif

Antalya’nın Hıdırlık Kulesi’nde Şoke Eden Keşif

Antalya’nın tarihi sembollerinden Hıdırlık Kulesi’nde gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda, Roma dönemine ait 3 bin 500 yıllık, 800 metre uzunluğunda bir sütunlu cadde keşfedildi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Antalya’nın Hıdırlık Kulesi’nde Şoke Eden Keşif
MUHABİR: Kamer Durdu
KAYNAK: Haber Merkezi

Antalya’nın tarihi sembollerinden Hıdırlık Kulesi’nde gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda, Roma dönemine ait 3 bin 500 yıllık, 800 metre uzunluğunda bir sütunlu cadde keşfedildi. Antalya Büyükşehir Belediyesi Etüt Proje Şube Müdürü Ezgi Öz, şu ana kadar caddenin 100 metresinin gün yüzüne çıkarıldığını belirtti.

Hıdırlık Kulesi Çevresi Arkeolojik Kazı ve Seyir Terası Projesi

Antalya Müze Müdürlüğü ve KUDEB denetiminde Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen 'Hıdırlık Kulesi Çevresi Arkeolojik Kazı ve Seyir Terası Projesi’nde yoğun bir çalışma sürüyor. Bu proje, tarih ve manzarayı bir araya getirecek bir yapı oluşturmayı hedefliyor.

Sütunlu Cadde Gün Yüzüne Çıkarıldı

Proje kapsamında tarihi kalıntıların konservasyon çalışmaları devam ederken, arkeolojik kazı çalışmaları da titizlikle sürdürülüyor. Son olarak kulenin güney kısmında tarihe ışık tutacak bir sütunlu cadde gün yüzüne çıkarıldı. Bu cadde, Roma Dönemi’ne ait olup, 3 bin 500 yıllık olduğu belirtiliyor.

Projenin Tamamlanması ve Sonuçları

Projenin tamamlanmasıyla birlikte Türkiye’nin en büyük seyir terasını hayata geçireceklerini belirten Öz, “Çalışmalar sonlandığında önemli çıkan yapılar cam kaplamalardan sergilenecek, diğer alanlarda da ahşap yürüme alanları olacak. Kamusal anlamda önemli bir iş yapıldı. Burada işgal altındaki alanlar söz konusuydu, biz bu işgalleri tekrar kamuya kazandırmak için işgallerden arındırıp bu alanda çalışmalarımızı tamamlayıp projemizi 2023 yılında uygulamaya başladık. Yaz ortalarında bitmesi planlanıyor. Konservasyon çalışmaları hızla ilerliyor, bunun akabinde de terasla ilgili çalışmalar gerçekleşecek” dedi.

Girit Buz Fabrikası

Öz, ortaya çıkan yapılardan Girit Buz Fabrikası’nın genç Cumhuriyet Dönemi’ne ait olduğunu belirterek, “Hemen yanında bir kanal açılmış. Tabii burası Antalya ve havalar sıcak. Yiyecek ve içeceklerin korunmasıyla ilgili kurulmuş önemli bir tesis. Geçmişteki sanayileşmeyle ilgili de bize done veriyor” ifadelerini kullandı.

Koruyarak Kullanmak

Proje kapsamında Hıdırlık Kulesi’nin dışının konservasyonu ve yenilenmesiyle ilgili de çalışmalar yaptıklarını da sözlerine ekleyen Öz, “Bizim için koruyarak kullanmak çok önemli. Bu anlamda tarihe önem veren bir başkanla çalışmak bizim için çok güzel” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
BUDO'nun 8 seferi iptal edildi

BUDO'nun 8 seferi iptal edildi