Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Antalya Antalya'dan iktidara sert eleştiri! Çocukların geleceği AKP elinde oyuncak oldu

Antalya'dan iktidara sert eleştiri! Çocukların geleceği AKP elinde oyuncak oldu

2024-2025 eğitim-öğretim yılının ilk ders zili çalmasıyla beraber, eğitim alanında uzun zamandır dillendiren sorunlar tekrardan gün yüzüne çıkarıldı. CHP Antalya İl Başkanı Nail Kamacı, eğitimdeki eksikliklere dikkat çekmek için basın açıklaması yaptı.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
MUHABİR: Tayfun Akyatan

GELECEK AKP ELİNDE OYUNCAK OLDU

Antalya’da öğrenciler sıralardaki yerlerini almaya başlarken, eğitimde yaşanan aksaklık ve çarpıklıklara dikkat çeken Eğitim-İş, Eğitim-Sen ve Veli-Der peş peşe basın açıklaması yaptı. İlk ders zilinin üstünden 24 saat geçtikten sonra CHP Antalya İl Başkanı Nail Kamacı, okullardaki hijyen sorununa, öğretmen ihtiyacına ve mali yükün velilere yıkılmasına yönelik, CHP Antalya Milletvekilleri Aliye Coşar, Cavit Arı, Aykut Kaya, CHP Kadın Kolları Antalya İl Başkanı Necla İnci Bayrak, Manavgat Belediye Başkanı Niyazi Nefi Kara, Eğitim-İş Antalya Şube Başkanı Sadık Acar, Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk ve ilçe başkanlarının katılımıyla AKP iktidarını sert eleştirdi.

İSTATİSTİKLER UYUŞMUYOR


Okulların ve AKP iktidarının eğitim sisteminin getirdiği koşulların; öğrencilerin, velilerin, öğretmenlerin, idarecilerin ve eğitim çalışanlarının heyecanlarını, isteklerini ve ihtiyaçlarını karşılamaya hazır olmadığını söyleyen Nail Kamacı, 22 yılda 9 Milli Eğitim Bakanı değiştiğini, her gelen bakanın bir önceki sistemi eleştirirken kendi ortaya attığı fikirleri apar topar uygulamaya koyduğunu ifade etti. Bu sistemden dolayı çocukların geleceğinin AKP elinde adeta oyuncağa döndüğünü belirten Nail Kamacı, bilimsel eğitim uygulamalarına dönülmesi gerekliliğini savundu. Açıklamasında Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve sendikaların istatistiklerini karşılaştıran Nail Kamacı, ¨MEB istatistiklerine göre 48 bin 700 öğretmen ihtiyacı bulunuyor. Oysa sendikaların belirlemelerine göre 200 binden fazla öğretmen açığı olduğu görülüyor. Acil olarak gerçek ihtiyaç kadar öğretmen ataması yapılmalıdır¨ dedi.

OKULLARDA GÜVENLİK YOK

Okulların ve çevresinin temizliğinin ve güvenliğinin sağlanması sorumluluğunun velilere bırakıldığını aktaran Kamacı, ¨Okulların kadrolu bir güvenlik görevlisi yoktur. MEB tarafından sadece liselere bütçe gönderilmekte, ilk ve ortaokulların ise sadece elektrik, su ve ısınma giderleri karşılanmaktadır. Okullara yeteri kadar ödenek acil olarak aktarılmalı. Eğitimin mali yükü velilere yıkılmamalıdır. Öğretmenlerimizin ve eğitim çalışanlarının insanca yaşayabilecekleri özlük haklarına kavuşturulmaları gerekir. Öğretmenin ihtiyaçlarını karşılamayan bir iktidar nitelikli eğitime nasıl erişebilir? Üstelik eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneği sadece öğretmenlere ödenmektedir. Oysa bu ödenek tüm eğitim çalışanlarına verilmelidir¨ sözleriyle konuşmasını yürüttü.

BİR ÖĞÜN BÜTÇESİ DAHİ AYRILMADI

Velilerin, sendikaların ve partilerin uzun süredir talep ettikleri ‘Okullarda tek öğün hizmeti’ talebine karşın, 22 yıllık AKP iktidarının çocuklara okullarda bir öğün yemek verecek bütçeyi ayırmadığının altını çizen Nail Kamacı, ¨2024 yılı Cumhurbaşkanlığı’na 5,4 milyar, İletişim Başkanlığı’na 4,1 milyar bütçe aktarılmıştır. Devleti yönetenler öncelikle kendi konfor alanlarından fedakarlık yapmalı ve çocuklarımızın hakkı olan öğle yemeği için bütçe ayarlamalıdır. Asgari ücretle hayatını devam ettiren bir aile, ilkokula başlayan çocuğu için, bir aylık maaşından fazlasını, en düşük maaş alan memur ise maaşının yarıdan çoğunu okul masrafı olarak harcamak zorundadır. Uygulanan sınav sistemleri, kamu okullarında yaşanan nitelik kaybı, okullarda yaşanan güvenlik ve hijyen eksikliği, kalabalık sınıf mevcutları, öğretmen eksikliği gibi sorunlar aileleri özel okullara mecbur hale getirmiştir. Çocuklarının nitelikli, bilimsel ve laik eğitim almasını isteyen veliler çaresiz bırakılmıştır¨ dedi.

MESLEKİ EĞİTİM İTİBARI ZEDELENDİ


AKP iktidarında mesleki ve teknik eğitimin itibarının gittikçe zedelendiğini söyleyen Nail Kamacı, ¨MESEM'ler çocuklarımızın devlet eliyle ucuz ve güvencesiz işgücü olarak kullanıldığı bir hale gelmiştir. ÇEDES protokolüyle din görevlileri okullarda manevi danışman olarak görevlendirilmiş, çocuklara yaşlarına ve gelişimlerine uygun olmayan etkinlikler yaptırılmıştır¨ dedi. Taşımalı eğitimdeki sorunlarına yönelik değerlendirmelerde bulunan Nail Kamacı, ¨Taşımalı eğitim önemli sorunlardan birisidir. Her gün 1,2 milyon öğrencimiz taşımalı eğitim kapsamındaki okullara gitmek zorunda bırakılmıştır. AKP iktidarları boyunca 18 bin 432 köy okulu kapatılmıştır İlimiz Antalya'da ise kalabalık sınıf mevcutları, taşımalı eğitim, derslik yetersizliği, okullarda yardımcı personel eksikliği, liyakatli kadroların yetersizliği, çeşitli derneklerle ve vakıflarla Milli Eğitim müdürlüklerinin yaptığı protokoller, okul kantin ücretlerinin yüksek oluşu gibi önemli sorunlar yaşanmaktadır¨ diyerek konuştu.

LAİK EĞİTİMDEN UZAKLAŞIYORUZ

22 yıllık AKP iktidarı genel olarak Cumhuriyetle ve onun ulusal egemenlik anlayışıyla savaş halinde geçtiğini ifade eden Nail Kamacı, ¨Laik ve bilimsel eğitimden giderek uzaklaşılmıştır. Yönetici kadrolar devletin çalışanı değil AKP'nin çalışanı haline getirilmiştir. Liyakatsiz kadrolaşma, mevzuat ve program değişiklikleri, protokol ve özel teşviklerle tarikatlarla ilişkili vakıf ve derneklerin eğitimin paydaşı yapılması bilimsel eğitimi bitirmiştir¨ dedi. 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Petrol devlerinin karı yılın ilk yarısında yüzde 10 düştü!

Petrol devlerinin karı yılın ilk yarısında yüzde 10 düştü!