Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Antalya Antalya Yaz Aylarında Elektrik Tüketimi Zirve Yaptı!

Antalya Yaz Aylarında Elektrik Tüketimi Zirve Yaptı!

2024 yazı, artan sıcaklıklar ve turizm tesislerinin yoğun enerji talebiyle birlikte, Antalya, Burdur ve Isparta’da elektrik tüketiminde önemli artış gerçekleşti.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Antalya Yaz Aylarında Elektrik Tüketimi Zirve Yaptı!
KAYNAK: İHA

2024 yazı, artan sıcaklıklar ve turizm tesislerinin yoğun enerji talebiyle birlikte, Antalya, Burdur ve Isparta’da elektrik tüketiminde önemli bir artışa sahne oldu. En yüksek tüketim artışı haziran ayında gerçekleşti.

Antalya Bölgesinde Elektrik Tüketimi Rekor Kırdı

Dünya genelinde 2024, "en sıcak yaz" olarak kayıtlara geçerken, Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ (AEDAŞ) verilerine göre, Antalya, Burdur ve Isparta bölgesinde haziran-temmuz-ağustos aylarındaki toplam elektrik tüketimi 3 milyon 930 bin MWh’yi aştı. Tüketimin yaklaşık yüzde 90’ını yani 3 milyon 529 bin MWh’sini Antalya oluşturdu. İlçe bazında en yüksek tüketim ise Alanya, Muratpaşa ve Manavgat’ta görüldü.

Turistik Tesisler Tüketimde Önemli Rol Oynuyor

AEDAŞ Genel Müdürü İlkay Baydar, rekor sıcaklıkların elektrik talebini artırdığını belirterek, "Bölgemizdeki enerji arzını kesintisiz sağlamak için yatırımlarımıza ve bakım çalışmalarımıza ara vermeden devam ettik. Antalya'daki turistik tesislerin etkisiyle, yaz aylarında tüketimin yüzde 30-40’ı otellerden kaynaklanıyor. Bazı günlerde hissedilen sıcaklık 45 dereceyi buldu ve klima kullanımı büyük ölçüde arttı," dedi.

Haziran Ayında Tüketim Zirve Yaptı

AEDAŞ’ın verilerine göre, en yüksek tüketim artışı haziran ayında yaşandı. Kurban Bayramı tatilinin de etkisiyle, haziran ayında elektrik tüketimi 1 milyon MWh’yi aşarken, temmuz ayında 1 milyon 448 bin MWh ve ağustos ayında 1 milyon 434 bin MWh olarak gerçekleşti. Günlük rekor tüketim ise 23 Temmuz’da 58 bin 849 MWh ile kaydedildi.

Tüketim Abone Gruplarına Göre Dağıldı

Yaz aylarında elektrik tüketimi en yüksek olan abone grubu, 2 milyon MWh ile kamu ve özel hizmetler oldu. Bunu 1 milyon 388 bin MWh ile mesken aboneleri, 247 bin MWh ile sanayi, 177 bin MWh ile tarımsal faaliyetler izledi. Genel aydınlatma için 61 bin MWh, aydınlatma aboneleri için ise 2 bin MWh tüketildi.

Altyapı Yatırımları ve Enerji Güvenliği

Elektrik talebine yanıt verebilmek amacıyla altyapı yatırımlarını sürdüren AEDAŞ, 2023 yılında 4 milyar TL yatırım yaparken, 2024 için 8 milyar TL yatırım programı planladı. Şirket, şimdiye kadar 5,5 milyar TL’lik yatırımla enerji altyapısını güçlendirdi ve 305 yeni trafoyu devreye aldı. Hedef, yıl sonuna kadar bu sayıyı 400’e çıkarmak. Antalya şehir merkezi, Side ve Kalkan’da yeni trafo merkezleri kurma çalışmaları da devam ediyor.

2025-2030 Dönemi İçin Planlamalar Sürüyor

AEDAŞ, enerji arzını daha güvenli, kaliteli ve sürdürülebilir hale getirmek için 2025-2030 projeksiyonuna göre enerji altyapısı planlamalarını yaparak bölgenin gelecekteki enerji ihtiyaçlarına hazırlanıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
ÖSYM 13 Ekim Pazar günü 4 farklı sınav düzenleyecek

ÖSYM 13 Ekim Pazar günü 4 farklı sınav düzenleyecek