Antalya Ticaret Borsası (ATB), zeytin hasadı öncesinde zeytin ve zeytinyağı sektörünün durumunu değerlendirmek ve yaşanan sorunlara çözüm önerileri sunmak amacıyla Zeytin ve Zeytinyağı Sektörel Analiz Toplantısı düzenledi. Toplantıda, sektörün mevcut durumu, rekolte beklentileri ve fiyat dalgalanmaları ele alındı.

AFAD Antalya ile Birlikte 14 İli Uyardı! Kritik Yağış Uyarısı AFAD Antalya ile Birlikte 14 İli Uyardı! Kritik Yağış Uyarısı

“Antalya Zeytinde Hak Ettiği Yerde Değil”

Toplantının açılış konuşmasını yapan ATB Başkan Vekili Halil Bülbül, her yıl hasat dönemi öncesinde sektör paydaşlarıyla bir araya geldiklerini belirterek, zeytin ve zeytinyağı üretiminde, hasadında ve ticaretinde yaşanan sorunları gündeme taşıdıklarını söyledi. Bülbül, “Antalya zeytin üretimi konusunda köklü bir geçmişe sahip ancak hala hak ettiği yerde değil. Bu nedenle, borsa olarak zeytin ve zeytinyağı sektörünün gelişmesi ve rekabet gücünü artırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi. Ayrıca, toplantıda elde edilen çıktıları ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla paylaştıklarını ifade etti.

Zeytin Rekoltesinde Artış Beklentisi

ATB 4. Meslek Komitesi Üyesi Zafer Tan, geçen yıl Antalya'da 36 bin ton zeytin üretildiğini, bu yıl ise rekoltede yüzde 30 artış beklediklerini belirterek, 55 bin ton zeytin ve 10 bin ton zeytinyağı üretimi öngördüklerini söyledi. Ancak kuraklık ve çöl tozu gibi olumsuz faktörlerin verimi olumsuz etkilediğini ve beklenen rekolteye tam olarak ulaşılamadığını vurguladı. Genç fidanların veriminin yüksek olduğunu, ancak eski ağaçlardan yeterli verim alınamadığını da ekledi.

Zeytinyağı Fiyatlarında Dalgalanma

Ulu Zeytinyağı Fabrikası sahibi Mustafa Fettahoğlu, dünya genelinde zeytinyağı fiyatlarında dalgalanmalar olduğunu ve İspanya'da zeytinyağı fiyatlarının düşmesiyle Türkiye’deki fiyatların da etkilenebileceğini belirtti. Fettahoğlu, üreticilerin zeytinyağı fiyatlarının artmasını bekleyerek ürünü depoladığını ancak bu durumun ürün kalitesini düşürdüğünü ve fiyatların da zarar görmesine neden olduğunu ifade etti.

Zeytinyağı Sıkımında Operatör Sıkıntısı

Toplantıda, zeytinyağı sıkımında kullanılan makine ve ekipmanların döviz kuru nedeniyle maliyetlerinin arttığına dikkat çeken sektör temsilcileri, zeytinyağı sıkımında operatör sıkıntısı yaşandığını dile getirdiler. Bu sorunun çözümü için meslek liselerinde ilgili bölümlerin açılmasının önemine vurgu yapıldı. Ayrıca, zeytinyağında markalaşma çalışmalarının yapılması gerektiği, markalaşma ile ürünlerin daha fazla değer kazanacağı belirtildi.

Sektör Paydaşlarından Destek Çağrısı

Toplantıya ATB Yönetim Kurulu Üyesi Ragıp Gök, ATB 4. Meslek Komitesi üyeleri ve sektör paydaşları katıldı. Katılımcılar, zeytin ve zeytinyağı üretiminde yaşanan sorunların çözümü için destek çağrısında bulunarak, üretim maliyetlerinin düşürülmesi ve pazarlama olanaklarının artırılması gerektiğini dile getirdiler.

Kaynak: İHA