Antalya'da Akdeniz Üniversitesi Hastanesi, tıp dünyasında bir ilki daha gerçekleştirerek dörtlü çapraz böbrek nakli operasyonunu başarıyla tamamladı. Aynı anda 4 ameliyathanede yapılan operasyonlarla 8 hasta birbirine can oldu. Bu operasyonla birlikte, Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi’nin 2024 yılı boyunca gerçekleştirdiği başarılı nakil sayıları da dikkat çekiyor.

Nakil Sayılarında Öncü

Organ Nakli Merkezi, bugüne kadar toplam 6 bin 625 nakil gerçekleştirdi. 2024 yılında ise 160 böbrek, 24 karaciğer, 3 kalp ve 1 pankreas nakli yapıldı. Organ Nakli Merkez Müdürü Prof. Dr. Ömer Özkan, Türkiye’de ve dünyada böylesine kapsamlı nakillerin yapıldığı tek merkez olmanın gururunu yaşadıklarını belirtti.

Çapraz Nakilde İlkler: 4 Ameliyathane Aynı Anda Çalıştı

Dörtlü çapraz böbrek nakliyle, kan uyuşmazlığı veya başka problemler nedeniyle uygun verici bulamayan hastalar, başka hastaların bağışçılarıyla eşleşerek hayata tutundu. 25 Eylül 2024 tarihinde gerçekleşen operasyonlar sırasında 4 ameliyathane eş zamanlı olarak çalıştı ve 4 hasta, uygun vericilerle çapraz eşleştirilerek nakil gerçekleştirildi.

Çapraz Nakil Süreci ve Eşleşmeler

Çapraz nakil havuzuna alınan hastalar ve vericiler şu şekilde eşleştirildi:

Gazipaşa Belediyesi'ne Makam Aracı Nasıl Alındı? Başkan Yılmaz Açıkladı Gazipaşa Belediyesi'ne Makam Aracı Nasıl Alındı? Başkan Yılmaz Açıkladı
  • Hatice Daşçı böbreğini Muhittin Demir’e,
  • Saniye Demir böbreğini Hikmet Erol’a,
  • Şenay Erol böbreğini Nesrin Şahan’a,
  • Halit Şahan ise böbreğini Şükran Öksüzoğlu’na bağışladı.

“Domino Nakil” İle Dört Hasta Hayata Bağlandı

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, bu tür çoklu çapraz nakillerin "domino nakil" olarak adlandırıldığını ve Akdeniz Üniversitesi’nde ilk kez gerçekleştirildiğini ifade etti. Organ bağışının önemine vurgu yapan Özkan, kadavradan organ bağışlarının artması gerektiğini belirtti.

"Ben Gurur Duyuyorum, Herkes Gurur Duysun"

Prof. Dr. Ömer Özkan, bu tür kompleks nakillerin dünya çapında nadir gerçekleştirildiğini belirterek, Akdeniz Üniversitesi’nin organ nakli alanında bir “amiral gemisi” olduğunu söyledi. Nakil ekibinin, operasyonlar sırasında eş zamanlı olarak farklı merkezlerde de çalışmalar yürüttüğünü kaydeden Özkan, merkezin organ naklindeki marka değerini artırdığını vurguladı.

Nakille Yeniden Hayata Tutunanlar

Dörtlü çapraz nakil sayesinde ikinci kez böbrek nakli olan Şükran Öksüzoğlu, daha önce babasından böbrek nakli aldığını, şimdi ise annesinin verici olduğunu belirtti. "Yavruma ikinci kez can verdim" diyen annesi Hatice Daşçı, mutluluğunu dile getirdi. Hikmet Erol ise kendisine böbrek veren Saniye Demir’e artık “anne” diye hitap ettiğini söyleyerek, nakille birlikte aralarında bir can bağı oluştuğunu ifade etti.

Kaynak: İHA