Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Antalya 13. YÖREX Başlıyor! ATB Başkanı Çandır'dan kalkınma ajanslarına sitem

13. YÖREX Başlıyor! ATB Başkanı Çandır'dan kalkınma ajanslarına sitem

13. Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX, Antalya Ticaret Borsası tarafından tanıtıldı. Başkan Çandır, kalkınma ajanslarının fuara katılımının düşüklüğüne dikkat çekti.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
MUHABİR: Banu Yapar - Görkem Sucu

Antalya Ticaret Borsası (ATB), 'Sizin Oraların Nesi Meşhur' sloganıyla düzenlediği 13. Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX'in tanıtımını gerçekleştirdi. 9-13 tarihleri arasında düzenlenecek YÖREX'in tanıtım toplantısına; ATB Başkanı Ali Çandır, ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı, ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Pakalın ve Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş katıldı.

ANFAŞ Fuar Merkezi'nde düzenlenecek olan 13. Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX'in tanıtım toplantısı yapıldı. 13. YÖREX hakkında detaylı bilgiler paylaşan ATB Başkanı Ali Çandır, bu yıl hedeflerinin 400 bin ziyaretçiye ulaşmak olduğunu söyledi.

72 ilden 400 katılımcı bekleniyor

2023 yılında gerçekleştirilen YÖREX'te 140 görüşmenin yüzde 75'inin ticarete dönüştüğünü hatırlatan Başkan Çandır, "Kırsaldaki insanların bu pazarlara normal koşullarda ulaşma şansı çok zor. Dünyada 200 milyar avroluk coğrafi işaret pazarı var. Şimdi hedefimiz 'Bu 200 milyarlık pastadan nasıl pay alırız' diye odaklanmak oldu. YÖREX bu yıl da 5 gün devam edecek. Bu yıl 72 il ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden toplamda 400 firma ve kurumun katılımı olacak. 400 bin ziyaretçi hedefliyoruz. Açılışı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile beraber yapacağız. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın da katılımlarını bekliyoruz." dedi.


 

Kalkınma Ajanslarından düşük katılım: Bu işin tasarrufu yok

Tüm Türkiye'yi kapsayan YÖREX'e 'Kalkınma Ajansları'nın katılımının düşüklüğüne vurgu yapan Çandır şunları söyledi: "Geçmiş dönemlerde kalkınma ajanslarımızın tamamı katılıyordu. Şu anda 26 kalkınma ajansından sadece 9 tanesi katılacak. Projemizin kırsal kalkınma olduğunu düşünürsek aslında kalkınma ajanslarımızın temel çalışma konusu. Çünkü onların derdi de kırsal kalkınmayı sağlamak. Ancak katılımda kalkınma ajansları imtina etti. Umarım önümüzdeki yıllarda daha farklı davranırlar." dedi. Ajansların katılımının tasarruf tedbirleriyle alakalı olup olmadığı sorulan Başkan Çandır, "Bu işin tasarrufu yok. Üretmek için, üretimi geliştirmek için, kendi ürünlerimize sahip olmak için tasarruf olmaz. Tasarruf edecek başka kanallar var." yanıtını verdi.

61 ürün AB'den coğrafi işaret tescili bekliyor

YÖREX tanıtımında, küreselleşen ekonomide yöresel ürünleri öne çıkarmak amacıyla çıktıkları yolda coğrafi işaret alan ürünlerin önemine değinen Çandır, "Marketler bize ait olmayan ürünlerle doluydu. Anadolu'da müthiş bir zenginliğin olduğunu fark ettik. Şu an için 1639 ürünümüz coğrafi işaretle tescil oldu. 3 bin 500 ürünün tescil olması ve 600 ürünümüzün de tescilinin kabul edilmesi ile YÖREX'le birlikte Türkiye'deki coğrafyanın üçte ikisinin coğrafi tescilini tamamlamış oldu. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin ilgisiyle Avrupa'da da coğrafi işaretleme konusunda bir atağa kalktık. Bugün itibarıyla 27 ürünümüz Avrupa Birliği'nde coğrafi işaret tescili almış durumda, 61 ürünümüz de tescil için gün sayıyor" ifadelerini kullandı.

YÖREX'te taklit-tağşiş ürünlere karşı önlemler

Tarım Bakanlığı tarafından taklit ve tağşiş yapan firmaların 2 Ekim'den itibaren ifşa edileceği hatırlatılan Başkan Ali Çandır, YÖREX'teki deneyimleri nasıl yaptıklarını anlattı: "Bizim burada sigortamız Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği. Fuarımıza katılmak için başvuru yapan her işletmeyi ilgili ilin, ilçenin borsasına sorarak öncelikle oradan bir görüş alıyoruz. Daha sonra da burada Tarım İl Müdürlüğü ile birlikte hemen hemen birçok standımızdan numuneler alıp incelemeler yapıyoruz. Belki farkındasınız, belki değilsiniz ama açıldıktan sonra, geçmiş yıllarda kapattığımız stantlar oldu. Bu hassasiyetimiz üst noktada." dedi.


"YÖREX'e çocuklarınızı getirin"

13. YÖREX'in 9-13 Ekim'de her gün 10.00 - 20.30 saatleri arasında açık olacağını söyleyerek ailelere seslenen ATB Başkanı Ali Çandır, "Fuara gelecek herkesin çocuklarını getirmesini istiyorum. Çünkü çocukların bu zenginliğe dokunması, tatması, deneyimlemesi gerekiyor ki gelecek nesillere aktaralım." diye konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Nepal'deki Sel ve Toprak Kaymalarında *lü Sayısı 241'e Yükseldi

Nepal'deki Sel ve Toprak Kaymalarında *lü Sayısı 241'e Yükseldi