Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler (AKTOB) tarafından Belek’te bir otelde ‘Dünya Turizm Günü’ dolayısıyla organize edilen toplantıya katılan Antalya Valisi Hulusi Şahin, sektör temsilcilerine hitap etti.
Şahin, turizm sektörü temsilcilerinin otellerin dolmamasının nedeni olarak gösterdiği ‘AIRBNB’ konusuyla ilgili net konuştu. Vali Şahin, “Antalya turizminin içinde barındırdığı risklerle ilgili bir şey söyleyeyim. Emniyet müdürümüz, jandarma komutanımız, cumhuriyet başsavcımız burada.Bizler tüm yaptıklarımızla Antalya turizminin zarar görmemesini birinci önceliğimiz olarak koyuyoruz. Ve turizme zarar verecek ne varsa onu da birinci hedef olarak görüyoruz.Bu AIRBNB meselesi de bu kapsamdadır. Antalya yönetimi sizlerin önünü açmak için gelinden geleni yapıyor, bundan sonra da yapacaktır” diye ifade etti.
BAŞARI TAÇLANIYOR
Türkiye turizminin çok önemli gelişmeler kaydettiğine değinen Şahin, konuşmasına şöyle devam etti: “1980’lerin başında şöyle bir veri hatırlıyorum; rahmetli Turgut Özal ifade etmişti sanırım. Türkiye’nin toplam turizm yatak kapasitesi, Rodos Adası’ndaki turizm yatak kapasitesinden daha az. O günlerden dünyanın en önemli turizm destinasyonu seviyesine sizler sayesinde geldik. Bu büyük bir başarı. Ve bu başarı her geçen gün taçlanıyor.
ALTIN YUMURTLAYAN TAVUK
Dünyanın en sorunlu, en sıkıntılı coğrafyalarına komşu olmamıza rağmen ve son 20-30 yıldır olmadık felaketlerle boğuşmamıza rağmen şu rakamlar gerçekten büyük bir başarı hikâyesi. Direk olarak Türkiye’nin cari açığını kapatan rakamlar. Müthiş bir gelişme. Turizm bu yüzden Altın yumurtlayan bir tavuk. Bizler turizmi bu açıdan çok değerli görüyoruz. Turizmin çok büyük bir ülke tanıtımı fonksiyonu var. Türkiye dünyanın diğer ülkelerine nazaran çok daha olumsuz bir ön yargı bombardımanı ile karşı karşıya.
ARTIK FARKLI BAKIYORLAR
Hatırlarsınız, bir zamanlar Midnight Express meselesi (Gece Yarısı Ekspresi) vardı. Üçüncü sınıf bir filmdi o. Ama Türkiye’ye çok büyük maliyetler getirdi. Niye? Ülkelerle ilgili sayısız böyle olumsuz filmler olur. Mesela Braveheart (Cesur Yürek) filmi de İngiltere aleyhine bir Film.Niye İngiltere bundan etkilenmiyor da üçüncü sınıf bir film Türkiye’ye zarar veriyor? Çünkü ön yargıları cilalıyor, tetikliyordu. Ama Türkiye turizmde önemli ataklar yaptıktan sonra bu konuda gerçekten büyük mesafe kat ettik. Artık özellikle Avrupalı, Türkiye’ye çok farklı bir gözle bakmaya başladı.
ŞERBETLİ SEKTÖRSÜNÜZ
Türkiye şehirleri turizmle tanıştıkça daha kucaklayıcı, daha modern, daha gelişmiş zihniyetli şehirler halini aldı. Bu da turizmin olumlu etkileri. Siz krizlere şerbetli bir sektörsünüz. Rus gelmezse başka yerden telafi ediyorsunuz. Yaz turizmi darbe alırsa kültür turizmi ile kapatıyorsunuz. Çalışkanlığınıza, üretkenliğinize güveniyorum. Biz Turizm pastasından her zaman hak ettiğimiz payı alacağız. Bu payı bize vermek zorunda kalacaklar.”