2021 yılında Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük orman yangınını yaşayan Antalya’da her yıl irili ufaklı birçok yangın çıkıyor. Yaz aylarında uygulanan yangın teyakkuzu ise kış aylarında yetersiz kalabiliyor. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Abdulkadir Polat 2024 yılında çıkan yangınlarda 28 bin hektar orman alanın yandığını açıkladı. Kış aylarında çıkabilecek orman yangınları konusunda daha temkinli olunması ve yaz aylarında ki gibi insan kaynaklı çıkan orman yangınlarına karşı, kış aylarında da dikkatli olunması gerektiğini belirtildi.
“TÜM YIL YANGIN SEZONU”
Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Yüksek Orman Mühendisi Prof. Dr. Ali Kavgacı, Akdeniz Gerçek’e yaptığı açıklamada, “Biz Akdeniz ülkesi olduğumuz için tüm yılı yangın sezonu olarak düşünmemiz gerekiyor. Hava koşullarının daha sıcak gittiği, kuraklığın daha yoğun olduğu Mayıs-Ekim ayları arasındaki yangın sezonunda yangın önleme ve söndürme noktasında teyakkuzda bekliyoruz. Yağışların başlaması, iklimin ılımanlaşması ve yanıcı neminin artması ile bir tutuşma olsa bile yakacağı alanın daha az olacağı beklentisiyle yangın önleme ve yangın söndürmede bir geri çekilmenin oluşmasına neden oluyor. Oysa ki, içinde yaşadığımız süreçte kurak koşullar daha uzun sürüyor” dedi.
“TEYAKKUZ HALİ KIŞINDA SÜRMELİ”
Ali Kavgacı, “Kurak koşulların olmasını beklemediğimiz aylar artık daha kurak ve yağışsız geçiyor. Bu dönemlerde çıkan tutuşmalarda, yangın söndürme ve yangın önleme gücümüz yaz aylarına göre daha az olduğundan yangınların büyüme riski var. Buna birde iklimin değişen koşullarıyla kış aylarının daha kurak geçmesi eklendiğinde kış yangınları açısından içinde olduğumuz dönem daha riskli hale geliyor. Yaz aylarında çıkabilecek yangınlara karşı gösterilen özen ve teyakkuz hali kış aylarında da belli bir ölçüde sürdürülmeli” diye konuştu.