Antalya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından “Kurakçıl Peyzaj Uygulamalı” başlıklı bir seminer düzenlendi. Tarım İl Müdürü Şakir Fuat Erkan, dünya nüfusunun hızla artarken buna paralel gıdada artış gerektiğini ancak, Türkiye’nin su dezavantajı olduğunu söyledi. Erkan, “Ülkemiz su popülasyonunda ciddi sorun yaşayan bölgeler var. Bu da önce tarımı etkiliyor. Suya ihtiyacı olan sadece insan değil, hayvanların da bitkilerin de suya ihtiyacı var. Belediyelerden üniversitelere kadar toplumun tüm kesimlerinin kolektif çalışması gerekiyor. Suda tasarruf kaçınılmaz oldu” dedi.
¨SU STRESİ YAŞANIYOR¨
Prof. Dr. Bülent Topkaya: Antalya’da düzenli sıcak artışına karşılık düzenli yağış azalması var “İklim Değişikliğinin Su Kaynaklarına Etkisi ve uyum Stratejileri” başlıklı bir sunumla, özellikle tarım teknolojilerinde süreci anlatan Prof. Dr. Bülent Topkaya da; geleceğe yönelik su ve nüfus potansiyel beklentilerinin değiştiğini belirtti. Topkaya, ülkemizdeki 25 nehir havzasının yarısında su stresi yaşandığını kaydederek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Antalya’da düzenli sıcak artışına karşılık düzenli yağış azalması var. Kendine yeten yedi ülkeden biriydik ama artık değiliz. Çünkü tüketim anlayışımız değişti. Üretimde azalma, tüketimde artış var. Bir an önce seraların üstüne inen yağmur suları depolanarak sulama kullanılmalıdır. Aynı şekilde gri su kullanımı da teşvik edilmeli, özellikle otellerin lavabosundan akan suyu bahçe sulamasında kullanması gerek.”
¨YEŞİLE İHTİYAÇ ARTTI¨
Prof. Dr. Sibel Mansuroğlu 21 Yüzyılın güzel sanatları Peyzaj Onarımı Prof. Dr. Sibel Mansuroğlu ise “Kurakçıl Peyzaj ve ekonomik açıdan değerlendirmesi” başlıklı sunumunda; Sanayi Devrimi ile birlikte kentlerde yeşile olan ihtiyacın arttığını hatırlatarak “Gelinen noktada 21 Yüzyılın güzel sanatları Peyzaj Onarımı olacak. Çünkü o yeşil alanlara da güncelleme gerekiyor” dedi. Mansuroğlu, 2000 yılında yapılan ölçümlerle, 2021 yılında yapılan ölçümlere bakıldığında, yağışın arttığını, ama yararlı yağışın azaldığını belirterek, “Aynı süreçte, bölgedeki kurak mevsim nisan ayının 3 Haftasından eylül ortasına kadarken, nisan ayı başından ekim başına kadar uzadı. Ekolojide temel kural ‘Doğayla Birlikte Yürü ama Her Şeyin Bir Bedeli Var’ şeklindedir diye, konuştu. Mansuroğlu, 1980’lerde Amerika’da kurakçıl peyzaj çalışmalarının başladığını, bugün California’da inşaattan önce Kurakçıl Peyzaj uygulama belgesi istendiğini, oysa bizde halâ peyzajın tartışıldığını da sözlerine ekledi.