Milli Eğitim Bakanlığı onaylı olan Antalya sanat merkezi geçtiğimiz aylarda çalışmalarını son vermişti. 13 yıldır farklı kültür sanat alanında ders veren Kurs merkezinin kapanmasının ardından son 4.5 yılda kurs merkezine kayıt yaptırmış tüm kursiyerlere icra takibi başlatıldı öne sürülmüştü. Yapılan icra takiplerinde 50 bin TL ve 120 bin TL aralığında mağdurlara farklı tutarlarda icra takibi başlatıldığı öne sürülmüştü. Ödemelerini eksiksiz yaptıklarını hatta alamadıkları derslerin dahi ödemelerini yaptığını ifade eden mağdurlar, aslında alacakları olduklarını ancak kendilerine gelen icra tebligatları ile borçlu gösterildiklerini açıklamıştı. 26 Ağustos 2024 tarihinde ‘MEB Kılıflı Dolandırıcılık’ başlığıyla gündeme taşıdığımız haberin ardından sanat merkezi vekili Akdeniz gerçek gazetesine açıklama yaptı.
AÇIKÇA BELİRTİLDİ
Ülke genelinde halen devam eden ekonomik koşullardan kaynaklı yaşanan bazı olumsuz gelişmeler nedeniyle sanat merkezinin faaliyetine ara verildiğini söyleyen kurum vekili, ¨Sanat merkezine kayıt yaptırıp mezun olan öğrenciler dışında geçici heves ile kayıt yaptırıp devam etmeyen ve bu devam etmeme kararını da yazılı şekil şartına bağlı olarak yazılı başvuru ile haklı nedenlere dayalı olarak sözleşmeyi fesh etmeyen öğrenci ve velilere karşı icra takibi başlatılmıştır. Tarafların hür iradeyle imzaladıkları sözleşmede, ücret talep edilebileceği ve yine ders saati ücretlerinin artış gösterebileceğinin açıkça yazılmasının yanında hangi dersin kaç saatlik bir programa denk geldiği ve sair diğer tüm hususlar açıkça belirtilmiştir. Nitekim müvekkil sanat merkezinin eğitim programı yıllık veya dönemlik olmayıp ders saati olarak kabul edilen bir eğitim ve öğretim programı olup ücretlendirme de bu programın toplam ders saati üzerinden yapılması gerekmektedir.
SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK
Suç duyurusunda bulunan birçok kişinin kurum ve kişiler hakkında ‘dolandırıcı’ ifadelerini kullanılması gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulacağını belirten kurum vekili, ¨Kurumdan eğitim hizmeti almak isteyen kişilere 5 sayfalık bir sözleşme hazırlanıyor ve sözleşmede önemli yerler kalın harflerle belirtiliyor. İcra takip dosyası ile karşı karşıya gelen birçok kişi bize ulaşarak herhangi bir sözleşmeye imza atmadıklarını söylüyorlar. Onları da elbette anlıyoruz. Bu durumlarda açılan dosyada sözleşmenin görüntüleri onlarla paylaşıp olası bir kafa karışıklığının önüne geçmeye çalışıyoruz. Bu şekilde birçok kişi sözleşme altına kedni ıslak imzasının olduğunu görüyor. Birçok yerde 800 kişi için bir icra takip dosyası açıldığını söylüyor ama o kadar değil. Şu anda mevcut dosya sayısı 343. Kurumumuzun kültür sanat ekinlikleri kapsamında MEB onaylı eğitimleri oluyor. Örnek olarak sertifika alabilmek için 512 saaatlik bir eğitim programından geçilmesi gerekiyor. Bu da sözleşmede yer alıyor. Sana merkezi görüşmelerinde de bu belirtiliyor. Bazı kursiyerler bir kuru, yani 66 saat gibi bir eğitimi bitirdikten sonra kursa gelmeyi bırakıyor. Burada sözleşmede verilen bir maddenin dşına çıkıyor ve 51 bin TL olan cayma bedeli yansıtılıyor. Sanat merkezi aleyhine, takip borçlularının oluşturdukları sosyal medya platformlarının etkisinde kalmış, takip borçluları ile yapılan ve takibe esas alınan sözleşmeden haberdar olmayan kurum veya kuruluşların da karalama kampanyasını yürütenlerin yanındaymış gibi görülmeleri müvekkilimin şirket organlarını üzdü¨ şeklinde konuştu.