İstanbul’un davasında kazanan kamu oldu! Darısı Antalya’ya İstanbul’un davasında kazanan kamu oldu! Darısı Antalya’ya

Ispanaklı Kuru Börek, Antalya'nın geleneksel mutfağından lezzetli bir seçenek olarak öne çıkıyor. Bol ıspanak ve beyaz peynir ile hazırlanan bu börek, hem kahvaltılar hem de çay saatleri için mükemmel bir tercihtir. İşte, Ispanaklı Kuru Börek'in tarifi ve püf noktaları:

Antalya Ispanaklı Kuru Börek Tarifi (8 Kişilik)

Ispanaklı Kuru Börek Malzemeleri 

Hamur Malzemeleri

5-6 su bardağı un (yaklaşık)
2 adet yumurta
1 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı zeytinyağı (yağlama için)

Harç Malzemeleri

2 kg ıspanak
2 adet soğan
1 su bardağı beyaz peynir (ufalanmış)
1 tatlı kaşığı karabiber
1 kahve fincanı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz

Ispanaklı Kuru Börek Nasıl Yapılır?

Harç Hazırlama

Ispanakları Hazırlama: Ispanakların köklerini kesin. Yapraklarını iyice yıkayıp kabaca doğrayın ve süzgeçte süzülmeye bırakın. Kökleri başka bir amaç için kullanabilirsiniz.
Soğanları Kavurma: Diş diş doğranmış soğanları, zeytinyağı ile karıştırarak, yumuşayıp sararıncaya kadar kavurun.
Ispanakları Kavurma: Kavrulmuş soğanlara ıspanakları ekleyin. Harlı ateşte hızlıca karıştırarak ıspanakları kavurun. Tuz ve karabiberi ekleyip karıştırdıktan sonra soğumaya bırakın.
Peynir Ekleyin: Soğuyan ıspanaklı karışıma ufalanmış beyaz peyniri katıp karıştırın.

Hamur Hazırlama

Hamuru Yoğurma: Yoğurdu, zeytinyağını ve yumurtaları bir kap içinde çırpın. Unu hamur yoğurma kabına ekleyip ortasını havuz gibi açın. İçine yumurtalı karışımı koyun. Azar azar su ilave ederek orta sertlikte bir hamur yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtüp 20 dakika dinlendirin.
Hamuru Bezeyip Açma: Dinlenmiş hamuru yaklaşık yumurta büyüklüğünde 10 bezeye ayırın. Her bir bezeyi unlu zeminde, tepsi büyüklüğünde açın. Açılmış 5 yufkayı aralarını yağlayarak, altı yağlanmış fırın tepsisine üst üste döşeyin.

Böreği Şekillendirme ve Pişirme

Harç Ekleme: Ispanaklı harcı fazla suyunu sıkarak tepsiye yaydırın.
Yufkaları Yerleştirme: Ispanaklı harcın üzerini aralarını yağlayarak kalan ikinci yarı yufkalar ile kapatın.
Kesme ve Pişirme: Böreği kare şeklinde porsiyonluk dilimler oluşturacak şekilde kesin. Üzerini tekrar yağlayın ve fırını 180 °C'ye ısıtıp böreği fırına sürün. Yaklaşık 50-60 dakika sonra, yufkaların üzeri kızardığında böreği fırından alın ve soğumaya bırakın.

Servis

Böreği servis tabağına aktarın ve çay saatlerinizde sıcak olarak servis edin.

Notlar

Açma yufka yerine hazır yufka da kullanabilirsiniz.
Ispanaklı iç harcı dışında peynirli, maydanozlu, kıymalı, soğanlı veya patlıcanlı içler de tercih edebilirsiniz.
Harç olarak ceviz, kuru üzüm, toz şeker ve tarçın karışımı da kullanabilirsiniz. Bu durumda hamura tuz eklemeyin.
Elma, tarçın ve şeker karışımı gibi tatlı harçlar da kullanabilirsiniz; hamuru tuzsuz yoğurun.
Zeytinyağı yerine erimiş tereyağı veya margarin de kullanabilirsiniz.

Kaynak: Haber Merkezi