Antalya 21 Ekim Pazartesi Nöbetçi Eczaneler Listesi Antalya 21 Ekim Pazartesi Nöbetçi Eczaneler Listesi

Akdeniz Gerçek gazetesi olarak kamuya ait olan falezleri rant uğruna özelleştirilmemesi için verdiğimiz çabanın ne denli önemli olduğu 7 Eylül 2024 tarihli Resmi Gazete’de yer alan kararnameyle somutlaştı. Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne göre, ‘Antalya ili, Muratpaşa ilçesi sınırları içerisinde ilan edilen Muratpaşa-Konyaaltı Falezleri Kesin Korunacak Hassas Alanının sınırlarının ekli kroki ile koordinat listesinde gösterildiği şekilde değiştirilmesine karar verilmiştir¨ şeklinde karar ile falezlerin 8 Haziran 2020’de koruma altına alınan alana nazaran daha da daraltıldığı iddia ediliyor.

FALEZLER GİTGİDE DARALIYOR
 

Antalya ili, Muratpaşa ilçesi sınırları içerisinde ilan edilen Muratpaşa-Konyaaltı Falezleri Kesin Korunacak Hassas Alanı’nın sınırlarının değiştirilmesi hakkında alınan karar Antalyalıları endişelendirdi. Halihazırda yıllardır işgal edilen alanın resmi olarak daha da daraltılarak sınırlarında değişikliğe gidilmesi endişesi Antalya kamuoyunda tepkiyle karşılandı. Cumhurbaşkanı Kararnamesiyle 8 Haziran 2020’de koruma altına alınan Muratpaşa-Konyaaltı Falezleri Kesin Korunacak Hassas Alanı’nın sınırları, 2024 sınırları ile kıyaslandığında ortaya acı bir tablo çıktı. İki tarih arasında çizilen krokide, ranta kurban gitmemesi için Antalyalıların yıllarca savaş verdiği falez sınırlarının daha da daraltıldığı görüldü.

ANTALYA FALEZLER İÇİN HAYKIRDI

Antalya’nın dünyaca ünlü falezleri ile ilgili tartışmalar yıllardır sürerken her yıl falezlerdeki kaçak yapılaşmanın sayısı tırmanıyor ve doğa adeta katlediliyor. Birçok otelin plaj işletmesi ile tahrip ettiği falezler kenti adeta nefessiz bırakılarak, kamuya ait alanın daha da daralttırılıp yok edilmesi için çalışmalar yapılıyor. Antalya ilinin falez katliamının önüne geçilmesi gerektiğini her konuşmasında dile getiren 1973-1980 yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) Antalya Belediye Başkanlığı yapan Selahattin Tonguç, “Yağmayı durdurun” diyerek, artık tek bir çivinin dahi çakılmaması gerektiğini söylemişti. Belediye Başkanlığı döneminde falezlerdeki kaçak yapılaşma ve falezlerin korunması için yaptığı mücadeleleri ile Antalya halkının gönlünde taht kurmuş olan Başkan Tonguç, “Biz falezleri korumak için kararlar aldık. 1-2 defa falezlere tecavüz girişimi oldu. 5 tane kiralık katil bizi vurmak üzere Antalya’da geldi ama biz onları yakaladık. Böylece falezleri koruduk. 12 Eylül 1980’e kadar falezler de tek çivi çakılmadı” demişti.

KAMUNUN MALI RANTA MI KALDI?


Muratpaşa ilçesi sınırı ilçesinde yer alan Muratpaşa-Konyaaltı Falezleri hotel müşterileri için kurban edilmişti. Kaçak yapı nedeniyle iş makinelerinin girip yıkmaya çalıştığı alan, otel yetkilileri tarafından durdurulup yıkım işi askıya alınmıştı. Söz konusu kaçak yapı için diğer bir tepki de Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) Antalya Şube Başkanı Serter Kocababa’dan gelmişti. Kocababa, ¨Halkımız ve gelecek kuşaklar adına ilgili idarelerden beklentimiz, falez kıyı bandındaki doğal dokuya aykırı tüm yapılaşmaların hiçbirine taviz verilmeden gerekli denetimlerin yapılarak ivedi ve etkin müdahalede gecikilmemesidir¨ diyerek uyarıda bulunmuştu.
 

¨KIYILAR RANTA, DÖVİZE VE TURİSTE KURBAN EDİLİYOR¨
 

Falezlerin imar ve rant için yok edilmesini kınayan Kuşaktan Kuşağa Antalyalılar Derneği (KANTDER) Başkanı Bülent Kantarcılar, ¨Türkiye’nin geneli ne ise Antalya’da da aynısı oluyor. Kıyılar ranta, dövize ve turiste kurban ediliyor. Başka Antalya yok. Bir makine kıymayı nasıl parça parça ediyorsa aynı şeyi Antalya için de yapıyorlar. Yeşili de yok edildi. Turunç şehri olan Antalya’da turunç ağaçları yok edilip yerine br başka kültüre ait benjamin ağaçları dikildi. Antalya’nın kültürü ve kimliği dahi değiştiriliyor. Zamanında bütün belediyenin bütün başkanları da bunu yaptı. Kim geldiyse Antalya’ya 5 kuruşluk değer vermedi¨ diyerek isyan etmişti.
 

YIKIM KARARI VERMİŞTİ
 

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Antalya’daki plajlarla ilgili çarpıcı bir karar aldı. Bakanlık, Muratpaşa Belediyesi tarafından işletilen halk plajları ve bazı otellerin plajları için ‘işgal’ kararı verip bu plajların yıkılması için talimat göndermişti. Konuyla ilgili Akdeniz Gerçek’e açıklama yapan Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Antalya Şube Başkanı Funda Yörük, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Antalya Falez Bandındaki plajlar ile ilgili almış olduğu kararın tüm Falez Bandındaki plajları kapsamadığı görülmüş olup kapsamayan plajların hangi bütüncül bilimsel çalışmalar doğrultusunda karara bağlandığı bilinmemektedir” demişti. Başkan Yörük, “Falez Bandındaki plajların yıkımı ise önlemlerin ve bilimsel çalışmaların doğrultusunda kontrollü bir şekilde yapılmalıdır. Bu alanlarda ne yıkım ne de yapım rastgele olmaz, olmamalıdır. Falezlerdeki betonlaşmanın önüne geçilemediği takdirde, doğal yapı her geçen gün tahribata uğrayacak olup geri dönülemez hasarlara ve zararlara sebep olmakla birlikte doğal afetlerin önüne geçilemeyecektir. TMMOB Şehir Plancıları Odası Antalya Şubesi olarak kentimizde telafisi güç veya imkânsız zararların oluşacağından, doğal morfolojik yapıya zarar verecek her türlü yaklaşımın karşısında olduğumuzu ve şehircilik ilke ve esaslarını dikkate alarak, kamu yararı gözeterek, doğa ile barışık, daha yaşanabilir kentler oluşturabilmek için doğamızı savunmaya devam edecek olup bu konuda mücadelelerimizi sürdüreceğiz” şeklinde konuşmuştu.

Kaynak: Dilan Andıç