ATSO Başkanı Davut Çetin, ATSO’nun 2021-2024 dönemi stratejik planını paylaşarak Antalya ekonomisinin yakın dönemde gireceği yeni rotanın ayrıntılarını açıkladı.

 

    ATSO Atatürk Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya ATSO Başkanı Davut Çetin’in yanı sıra, Meclis Başkanı Süleyman Özer, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı M.Cihangir Deniz ile gazeteciler katıldı.

 

    Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin (ATSO), pandemi psikolojisinden çıkmak gerektiğini, turizm, ticaret, yatırım ve istihdam gündemine dönmek gerektiğini ifade ederek şu açıklamalarda bulundu:  

 

    “Antalya’da 4.0 konusu bazı sektörlerimiz ve işletmelerimiz tarafından başlangıçta iyi anlaşılmadı. Bizim anlatmak istediğimizi koronavirüs maalesef anlatmış oldu, bir yıllık sürede dijitalleşmede bir sıçrama yaşandı.”

 

    Pandemi sırasında Türkiye ekonomisinin yüzde 1.8 büyürken Antalya ekonomisini yüzde 13 oranında küçülttüğünü aktaran Çetin, “Antalya ekonomisi ciddi bir kan kaybetti. 2016'da dış turizmde %45 düşüş, 2020'de %78 düşüş turizmle birlikte turizme bağlı bütün sektörleri sarstı” dedi.

 

PANDEMİNİN ETKİSİ 2022’DE DE DEVAM EDECEK


    Halen birçok sektörün  kısa çalışma ödeneği ve kredi yapılandırması gibi desteklere ihtiyaç duyduğunu ifade eden Çetin şu ifadeleri kullandı:

 

    “Kısa çalışma ödeneğinin bu ay bitirileceği açıklaması yapıldı, oysa turizmde ve turizme bağlı sektörlerde ihtiyaç devam ediyor. Biz bu konuda gerekenleri söyledik, bundan sonrası siyasetin, Hükümetin sorumluluğudur.

 

    Bir yıldan bu yana destek konusunu konuşuyoruz, konuşmaya da devam edeceğiz, ama artık önümüzdeki ayları ve yılları konuşma zamanıdır. Yaraların sarılması için bu yılı ve önümüzdeki yılları kurtarmamız gerekiyor. Pandeminin etkileri bu yıl ve 2022 yılında da devam edecektir.”

 

LOJİSTİK MERKEZİ ŞART!

    Antalya’nın mutlak olarak bir lojistik merkezine ihtiyacının olduğunu belirten Başkan Çetin, ‘mobilya, tüp, hurda gibi ürünlerin toplanacağı ve dağıtılacağı gelişmiş bir lojistik merkezi ile hem şehrin trafik sorunu çözeriz hem de ticari faaliyeti hızlandırırız’ dedi.

 

    Yerel ürünler mağazalarının da hızla hayata geçirilmesi ve özellikle turizm ile entegrasyonunun sağlanması gerektiğini anlatan Çetin, özellikle Isparta, Burdur ve Antalya arasında bağlantı kurmayı sağlayacak bölgesel ticaret fuarının bu yıl içerisinde mutlaka hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

 

‘IŞIKLANDIRMA PROJESİNİN DURMASI SEVİNDİRİCİ’

    2023 yılına kadar Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılına özel anlamlı ve kalıcı bir eser yaratmak adına bir çalışma başlatacaklarını açıklayan Başkan Çetin, “Bir Eyfel Kulesi olmasa da şehrimizi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin mutlaka gezip görmek isteyeceği, kentin simgesi olacak bir eseri hayata geçirmeliyiz” ifadesini kullandı.

 

    Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin duyurduğu ‘Falezlerin Işıklandırılması’ projesinin bir benzerinin 2006 yılında da gündeme geldiğini ve o dönem de doğal yaşamın olumsuz etkileneceği gerekçesiyle karardan vazgeçildiğini hatırlatan Çetin, Büyükşehir’in söz konusu adımının ‘şimdilik’ durdurulmuş olmasını sevindirici bir gelişme olarak nitelendirdi.

 

Özgür Cem Boynueğri

Editör: TE Bilisim