Ramazan Düzen, pandeminin dünya ekonomisini altüst ettiğini ve Türkiye’de en fazla etkilenen şehirlerin başında Antalya’nın yer aldığını ifade ederek “2020 Mart başından itibaren pandemi süreci ile sarsılan ülke ekonomisinin tarım ve turizm ayağında dünya çapında önemli bir yük taşıyan şehrimiz Antalya, söz konusu süreçte yüzde 80'den fazla küçülerek ciddi manada hasar almıştır” dedi.

 

Antalya ekonomisinin altüst olduğunu belirten Düzen, “Mutlaka Antalya’ya ayrıcalıklı destek sağlanmalı. Özellikle yarım sezon faaliyette bulunan turizm sektörü ve buna bağlı olarak hayatiyetini devam ettiren yan sektörler süreçten direkt olarak etkilendikleri için 2021’e yeni başladığımız şu günlerde hayatta kalma mücadelesi vermektedirler” dedi.

 

Tarım sektörünün de yükselen maliyetler nedeniyle zor günler yaşadığını söyleyen Düzen, “Çiftçilerimizin hali hazırdaki borç yüklerine bir de pandemi nedeniyle eklenen yeni borçlanmalar eklenmiştir. Şehrimizin birbirine kısmen bağlı ve en önemli iki sektörü olan tarım ve turizmde ortaya çıkan yıkıcı tablodan, devlet destekleri ile çıkmaktan başka bir yol kalmamıştır” diyerek sözlerini sürdürdü:

“Bu anlamda Saadet Partisi olarak Antalya ekonomisinin pandemi sürecinden en az hasarla çıkması için devletimizden beklentilerimiz şunlardır:

 

1- 2020 yılı başında Türkiye geneli için 55 milyon turist ve 40 milyar dolar gelir hedefine, şehrimiz için de 18 milyon turist ve 13 milyar dolar gelir hedefine uygun olarak hazırlık yapan Antalya, sonuçta tam bir şokla karşı karşıya kalmıştır. Bu vesileyle Antalya ‘ekonomik afet bölgesi’ ilan edilmelidir.

2- Turizm sektöründe yaşanan istihdam kaybı şehrin en önemli sorunlarından birisidir.

Sektör gereği zaten tam yıl çalışamayan turizm çalışanları, 2020 yılında sektörün kısıtlı açılması nedeniyle sektörde iş bulamamışlardır. Ülke çapında getirilen kısıtlamalar nedeniyle başka sektörlerin de aynı anda durması, turizm çalışanlarının diğer sektörlere geçişine imkân vermemiştir.

Bu manada turizm çalışanlarına esnek çalışma imkanının iyileştirilerek sunulması, tamamen işsiz kalan sektör çalışanları için işsizlik maaşlarının geçimlerini sağlayabilecek seviyelerde ödenmesi elzem bir durumdur.

3- Turizme bağlı sektörlerde yaşanan durgunluklar nedeniyle küçük ve orta ölçekli firmalarda başta kamuya ve bankalara olmak üzere yapılan borçlanmaların 2021 yılı içinde ödenmesi de pek mümkün görünmemektedir. Kamunun alacaklarının 2022 ve ileri yıllara faizsiz olarak tehir edilmesi, banka borçlarının da faizsiz yapılandırılması noktasında devlet desteğine ihtiyaç vardır.

4- Söz konusu süreçte seri iflasların olabileceği endişesini taşıyoruz. İflas noktasına gelen KOBİ’ler için ek destek paketlerine özellikle ihtiyaç vardır.

5- Tarımda talep zayıflığı, son 91 yılın en kurak döneminin yaşanması, sıra dışı soğuk ve sıcak dalgalanmalar nedeniyle başta zeytin ve narenciyede ortalama yüzde 50 civarında ürün kaybı yaşanmıştır. Piyasada yaşanan talep boşluğunu ihracatla kapatma yoluna gidilmeli, ihracatçılara destek sunulmalıdır”

Haber Merkezi

Editör: TE Bilisim