Çıralı olarak bilinen Kemer’in Ulupınar Mahallesi’nde ki mülkiyet sorunuyla ilgili yeni gelişmeler olduğu öğrenildi. Geçmişte 2-B statüsünden düşürülen ve bölge halkının ekolojik turizm ile geçindiği Çıralı’da Antalya Orman İşletme Müdürlüğü’nün ilgili kurumlar ile birlikte yıkıma geleceği öğrenilmişti. Son edinilen bilgiye göre ise yıkımın ertelendiği ve Çıralı halkının yakın bir zamanda Ankara’ya giderek Tarım ve Orman Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile görüşeceği öğrenildi. Konuyla ilgili Antalya Valisi Hulusi Şahin ve Kemer Kaymakamı Ahmet Solmaz ile de toplantı yapan Çıralı halkı hazırladığı raporlar ve dron çekimleri ile Ankara’nın yolunu tutacak.
ÇIRALI HALKI DESTEK BEKLİYOR
Ulupınar Mahallesi Çıralı mevkiinde ilk orman kadastro çalışması 3116 sayılı yasaya göre 1948 yılında kesinleşmişti. 1990 yılında ise alan 2-B arazisi olarak tanınmıştı. Köylülerin kendi aralarındaki anlaşmazlıkları sebebiyle dava yoluna gidilmiş ve dava sürecinde 2-B olarak ilan edilen alan dava sonucunda 2-B statüsünden düşürülmüştü. 1990 yılından itibaren 15 yıl boyunca 2-B olarak kullanılmasına müsaade edilen alanların yıkılmayarak tekrar bölge halkına iade edilmesiyle mağduriyetin giderilmesi istendi. 600 dönümlük deniz kıyısında büyük bir alanı kapsayan ve ekolojik turizm ile hayatını idame ettiren bölge halkı, çözülmeyen mülkiyet sorunu sebebiyle toprağını bırakmak istemiyor. Zamanında golf sahası ve 3 adet otel inşaatı girişimi ile karşı karşıya kalan halk mücadelelerini kazanmış ve alanın doğal dengesini korumuştu. Turizm Geliştirme Bölgesi olan alan Çıralı halkı yetkililerden destek bekliyor.
“EKOLOJİK TURİZM DEVAM ETMELİ”
200 yıldır bu toprakta yaşayan halkın büyük emeği olduğunun altını çizen Ulupınar Mahalle Muhtarı Salih Sarıca, bölgede ekolojik turizm yaptıklarını, organik ürün sattıklarının söyledi. Her yıl yüz binlerce turist gelen bölge için köylünün iki adet itfaiye aracı, 2 adet su tankeri olduğunu ve bunları köylünün kendi parasıyla aldığını söyleyen Sarıca, alanda ekolojik turizmin devam etmesi gerektiğini söyledi. Çıralı’nın müdavimi olan turistlerin kendilerini aradığını belirten Sarıca, “Turistler buraya dokunulmamasını istiyor. Biz burada ekolojik turizm yapıyoruz. Organik sağlıklı ürün satıyoruz. Bu alanda deniz kaplumbağaları, kum zambakları gibi korunması gereken hayvan ve bitki türleri var. Bu zamana kadar ormanı biz koruduk. Orman yangınına karşı, köylümüzün aldığı 2 adet itfaiye aracımız, gençlerden oluşan 80 kişilikte gönüllü grubumuz var. Örneği bir yangın çıkıyor devletin itfaiyesinden önce biz yangını söndürüyoruz. Türkiye’nin hiçbir yerinde böyle bir sistem yok” demişti.