Çay soğuk suyla mı demlenir sıcak suyla mı? Çay soğuk suyla mı demlenir sıcak suyla mı?

Cevizli Biber Dolması, Antalya'nın yöresel mutfağının zengin lezzetlerinden biri olarak sofralarınızı şenlendirir. Hem sağlıklı hem de doyurucu olan bu dolma tarifi, özellikle özel günlerde veya misafir sofralarında mükemmel bir seçenek sunar. İşte Cevizli Biber Dolması tarifi ve detayları:


Cevizli Biber Dolması Tarifi (5 Kişilik)

Cevizli Biber Dolması Malzemeleri (5 Kişilik)

Dolmalık Biberler

  • 5 adet dolmalık yeşil biber
  • 5 adet kırmızı, etli biber
  • ½ adet limon

Harç Malzemeleri

  • 4 adet soğan
  • 15 yemek kaşığı pirinç
  • 1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
  • ½ demet fesleğen
  • ½ demet maydanoz
  • 2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı yenibahar
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı şeker

Cevizli Biber Dolması Nasıl Yapılır?

Harç Hazırlama

Soğanları Kavurma: Rendelenmiş veya ince doğranmış soğanları tencereye koyun. Üzerine zeytinyağını ekleyip orta ateşte karıştırarak sararıncaya kadar kavurun. Şeker ekleyip karıştırmaya devam edin.
Harcı Karıştırma: Kavrulmuş soğana ayıklanmış pirinçleri, yıkanmış ve ince kıyılmış fesleğen ile maydanozu, cevizleri, tarçını, yenibaharı, tuzu ve karabiberi ekleyin. Tüm malzemeyi karıştırdıktan sonra tencereyi ocaktan alın.

Dolmaları Hazırlama

Biberleri Temizleme: Biberlerin sap kısımlarından kapak kaldırın. Çekirdek yataklarını ayıklayıp yıkayın.
Biberleri Doldurma: Hazırladığınız harcı kaşık kaşık, fazla sıkı olmayacak şekilde biberlere doldurun.
Pişirme: Doldurulmuş biberleri buğu tenceresine yerleştirin. Buğu tencereniz yoksa, tencerenin dibine çatallardan bir yükseklik oluşturun ve dolmaları çatalların üzerine yerleştirin. Tencereye bir parmak kalınlığını geçmeyecek şekilde su ekleyin ve kapağını kapalı halde, orta ateşte kaynamaya bırakın. İlk kaynamadan sonra ocağın altını kısın.
Pişirme Süresi: Pirinçler şişip dolmalar çatal batacak kadar piştiğinde, tencereyi ocaktan alın. Üzerlerine limon gezdirip soğumaya bırakın.

Servis

Soğuyan dolmaları servis kabına aktarın ve sofraya sıcak olarak sunun.

Notlar

Elmalı yöresinde klasik dolma harcına çam fıstığı ve kuş üzümü yerine bulgur tanesi gibi iri dövülmüş ceviz konulmaktadır.
Dolma harcına fesleğen eklenmesi yöresel bir ayrıntıdır.
Harca ayrıca 1 veya 2 rendelenmiş domates ekleyebilirsiniz. Domatesleri soğanlarla birlikte suyunu çekene kadar pişirin.


 

Kaynak: Haber Merkezi