Liv Hospital Samsun’da görev yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nazlı Karakullukcu Çebi, anne ve bebek arasındaki güvenli bağlanmanın çocukların ruh hallerini gelecekte nasıl etkilediğine dair önemli bilgiler verdi.

Bağışıklığı Güçlendirmek İçin Kışın Nasıl Beslenmeli? Besin Hazırlama İpuçları Bağışıklığı Güçlendirmek İçin Kışın Nasıl Beslenmeli? Besin Hazırlama İpuçları

Bebekle İletişim: Yüz İfadeleri ve Ses Tonu

Uzman Dr. Çebi, bebeğinizle iletişim kurarken yüz ifadelerinin ve ses tonunun büyük önem taşıdığını belirtti. Bebeğin kendini güvende hissetmesi için sakin ve özenli bir ifade kullanmanın önemine dikkat çekti. Ayrıca, olumsuz duyguları ifade eden yüz ifadeleri ve endişeli bir ses tonuyla iletişim kurmanın bebeği stresli ve güvensiz hissettirebileceğini vurguladı.

Güvenli Bağlanmanın Önemi ve Sonuçları

Dr. Çebi, güvenli bir şekilde bağlanan bebeklerin çocukluk döneminde daha empatik ve olgun olma eğiliminde olduklarını söyledi. Ayrıca, güvenli bağlanma, çocukların kararsız veya güvensiz bağlanma stillerine sahip çocuklardan daha az yıkıcı ve agresif olmalarına yardımcı olabilir.

Mükemmel Anne Olmak Gerekli mi?

Uzman, bebekle güvenli bir bağ kurmak için mükemmel anne olmanın şart olmadığını vurguladı. Bebeklerin ebeveynlerinden ayrılmayı kabul edebileceğini ve onları rahatlatmalarını bekleyebileceğini belirtti. Ayrıca, ebeveynlerin yokluğunda başkaları tarafından da rahatlatılabilen bebeklerin, ebeveynlerini tercih etme eğiliminde olduklarını ifade etti.

Bağlanma Sürecinde Umutsuzluğa Kapılmayın

Uzman, hiçbir annenin bebeği için sürekli olarak hazır olmasının beklenebileceğini dile getirdi. Bebekle bağ kuramamanın endişe verici olabileceğini belirtse de, bu bağlantının ileriki dönemlerde de mümkün olduğunu vurguladı. Bebek ihtiyaçlarını gözden kaçırmanın veya yanlış yorumlamanın düzeltilebileceğini ve güvenli bağlanma sürecini geliştirmenin her zaman mümkün olduğunu ifade etti.

Kaynak: İHA