Türk Hava Kurumu(THK)’nın 2012 yılında denize batırdığı Dornier Batığı'na dalış yapılarak batığın 2’inci yılı kutlandı.Dalgıçlar, sualtı fotoğraf makineleri ile yüzlerce balık türüne yuva olmuş batığı görüntüledi.

 

 THK Antalya Şubesi tarafından, sualtı sporlarının ve dalgıç turizmini geliştirerek alternatif bir turizm oluşturması amacıyla, 2012 yılında Talya Oteli açıklarında batırılan uçağa dalış düzenledi. Dalış sırasında dalgıçlar, sualtı fotoğraf makineleri ile yüzlerce balık türüne yuva olmuş batığı görüntüledi. Ramada Otel plajından suya giren dalgıçlar, batığın etrafında fotoğraflar çekti. Dalgıç İnci Akça, Seçkin Güner, Kemal Büyükoğlu, Gökberk Yüceliş ve Peter Posstack'in katıldığı dalış 45 dakika sürdü.

AMAÇ ALTERNATİF TURİZM

THK Genel Yönetim Kurulu Üyesi, THK Antalya Şube Başkanı Vasıf Yüceliş projenin amacını, “Akdeniz’de yanlış avlanmanın da etkisi ile balık ve deniz canlıları gibi birçok biyolojik türlerin azaldığı ve kendilerine konaklayacak, gizlenecek ve üreyecek ortamlar bulamıyorlar. Antalya sahil bandında, balık ve deniz canlılarının bu ihtiyaçlarını karşılamak için ömrünü tamamlamış Dornier tipi uçağımızı denize batırarak yani bırakarak, bu canlılara yapay yaşam ortamı oluşturmaktı. Daha önce Kaş’ta başlatılan çalışmanın bir benzerini Antalya’da başlatarak, oluşacak bu canlı ortam ile sualtı sporlarına olan ilginin artmasını ve dalgıç turizmini geliştirmesini, bu sayede Antalya’da alternatif bir turizm alanı yaratmayı planladık” diyerek aktardı.

YAPAY RESİF PROJE

Ramada Otel’de düzenlenen mütevazi bir tören ile tüm katılımcılara gün hatırası olarak katılım belgesi verildi. Dalış etkinliğine 2012 yılındaki faaliyete katkı koyan kişi, kurum ve kuruluşlar davet edildiğini belirten Yüceliş, projenin gelişme evresi hakkında bilgi verdi. Vasıf Yüceliş, “2011 yılında oluşturduğumuz çalışma ekibine Akdeniz Üniversitesinden Sayın Mehmet Gökoğlu hocamızın da verdiği büyük destek ile yapay resif projemiz hazırlanarak ilgili kamu kurumlarının onayına sunuldu ve onayı takiben THK Ankara Etimesgut depolarında hurda olarak bekleyen Dornier uçağı Antalya'ya getirtilerek, Çelebi Marinada montesi ve dalış öncesi hazırlıkları tamamlandı. Antalya Kaleiçi yat limanı doğusunda, Divan Talya ve Ramada otellerinin tam kesişme hizasında denize doğru 25 metre açıkta,18 metre derinliklerinde yer alan bölgeye 03 Haziran 2012 tarihinde yapay resif olarak batırıldı” diye konuştu.

DORNİER UÇAĞI TARİHÇESİ (KUTU OLABİLİR)

1967 yılında Almanya'da üretilen Dornier, Nato kanalıyla Türkiye'ye getirildi. Bir kısmı hibe edilen bu uçakların ilk modelleri, Kıbrıs Barış Harekatında kullanıldı. Kara Kuvvetleri için üretilen bu uçakların  en büyük özelliği ise piste ihtiyaç duymaması. Düz toprak arazilerde ve kısa mesafelerde iniş ve kalkış yapabilen Dornier uçakları havadan keşif, pilot ve paraşüt eğitimlerinde kullanıldı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı bu uçağı 1991'de Türk Hava Kurumuna devretti. THK paraşütle atlama eğitimlerinde kullandığı bu uçağı, ekonomik ömrünü doldurması sebebiyle 1998 yılında hizmet dışına çıkarttı.

Uçağın ömrünü doldurduğu 1998 yılından buyana, Etimesgut Türkkuşu Eğitim Tesislerinde atıl olarak bekletiliyordu.

MÜHÜBE DEMİRBAŞ

Editör: TE Bilisim