Türkiye’ye ABD’den dönen 41 tarihi eser, Anadolu’nun köklü kültür mirasını yansıtıyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, “Cumhuriyetimizin 100. yılında iade edilen eserlerin sayısı 3 bin 59’a ulaştı. Bu başarıda Manhattan Bölge Savcılığı ve İç Güvenlik Soruşturma Birimi ile yaptığımız iş birliğinin büyük payı var” dedi.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı ve beraberindeki heyet, ABD’den Türkiye’ye iade edilen eserleri New York’taki Türk Evi’nden aldı. Eserler arasında Burdur’un Gölhisar ilçesindeki Boubon Antik Kenti’nden kaçırılan 3 bronz heykel başı, 1 bronz kadın büstü ve 4 bronz heykel parçası da bulunuyor. Bu eserler, Anadolu’da Roma Dönemi heykeltraşlığının önemli örnekleri olarak kabul ediliyor. Boubon Antik Kenti’nde 1960’larda yapılan kaçak kazılar sonucu yurt dışına çıkarılan eserlerden Genç Caracalla ve Olgun Caracalla başları, antik kentin kutsal alanında (Sebasteion) yer alan imparator heykellerine ait. Bu heykellerden Lucius Verus ile Septimius Severus da 2022 ve 2023 yıllarında Türkiye’ye geri getirilmişti.
ABD’den gelen diğer heykeltraşlık eserleri ise şunlar: Milattan önce 6. yüzyıla ait 1 pişmiş toprak kadın başı, Roma Dönemi’nde yapılmış 1 bronz Minerva ağırlığı, 1 mermer Minerva başı, 1 pişmiş toprak ve 1 gümüş Kybele heykelciği, 1 bronz Satyr heykelciği ve 1 gümüş kadın heykelciği. Ayrıca Frig başlığı şeklinde 2 bronz miğfer de Türkiye’ye iade edilen eserler arasında. Bu miğferler, milattan önce 4. yüzyılda Trakya ve Frigya’da giyilen deri şapkadan esinlenerek yapılmış ve özellikle piyadeler tarafından kullanılmış. Türkiye’ye ABD’den dönen kültür varlıkları arasında 22 adet Kilia tipi heykelcik başı da var. Bu heykelcikler, Manisa-Akhisar ilçesinin Kulaksızlar Köyü’nde bulunan tek üretim merkezinde (atölyede) yapılmış ve Anadolu’ya özgü bir heykelcik türü olarak biliniyor. Bu heykelcikler, Geç Kalkolitik Dönem (M.Ö. 5 bin) ile Erken Tunç Çağı (M.Ö. 3 bin) arasında Anadolu’nun geniş bir bölgesinde görülüyor. ABD’den gelen eserlerden biri de yaban keçisi stilinde, milattan önce 7 ve 6. yüzyıllarda Batı Anadolu’da yaygın olan seramik yapım tekniğiyle yapılmış pişmiş toprak vazo. Bu vazonun üzerinde dans eden satyrlar resmedilmiş. Antik çağda içecek servisi için kullanılan ve kırmızı figürlü örnekleri de olan bu kap formunun siyah figürlü bir örneği de Türkiye’ye iade edilen eserlerden. Eserler aralık ayı sonunda Türkiye’de olacak.