Anadolu Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Sendikası (Anadolu Eğitim-Sen), Türkiye genelinde ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan 5 bin 301 öğretmen ile gerçekleştirdiği 'ekonomik durum anketi' sonuçlarını açıkladı. Ankete katılan öğretmenlerin %82,2'si maaşlarını yeterli bulmazken, %83,8'i maddi sıkıntıların mesleki motivasyonlarını olumsuz etkilediğini belirtti. Seyahat, eğlence ve tatil gibi harcamalar yapabilen öğretmenlerin oranı yalnızca %6,8 olurken, %69'unun kredi borcu bulunuyor.

Öğretmenler Ailelerinin İhtiyaçlarını Karşılayamıyor

Anket sonuçlarına göre, öğretmenlerin %82,2'si maaşlarının yetersiz olduğunu düşünüyor ve sadece %4,8'i maaşlarını yeterli buluyor. %88,1'i maaşlarıyla ailelerinin ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor ve %60,2'si çoğu zaman ekonomik zorluk yaşıyor. Sürekli ekonomik sıkıntı içinde olan öğretmenlerin oranı ise %27,9 olarak belirlendi.

Uzman Baş Öğrtemenlik

Uzman ve Başöğretmen Maaş Farkı Ayrışmaya Yol Açıyor

Ankette, uzman ve başöğretmen maaş farklarının öğretmenler odasında ayrışma yarattığı ortaya çıktı. Öğretmenlerin %62,5'i bu maaş farkından rahatsızlık duyarken, %37,5'i bu farkın herhangi bir ayrışmaya neden olmadığını düşünülüyor.

Ailenizden Maddi Destek

Öğretmenlerin Alım Gücü Düşüyor, Aile Desteği Artıyor

Ocak ayında maaşlarına zam yapılmasına rağmen, öğretmenlerin %82,3'ü alım güçlerinin düştüğünü belirtti. %14,1'i alım güçlerinin kısmen arttığını, %3,6'sı ise arttığını ifade etti. Ankete katılan öğretmenlerin %70,4'ü ailelerinden maddi destek almazken, %23,3'ü maddi destek almak zorunda kalıyor.

MEB, Yeni Müfredat İçin 5. ve 9. Sınıflara Yönelik Ölçme Araçlarını Yayımladı MEB, Yeni Müfredat İçin 5. ve 9. Sınıflara Yönelik Ölçme Araçlarını Yayımladı

Motivasyon

Maddi Sıkıntılar Mesleki Motivasyonu Düşürüyor

Öğretmenlerin %83,8'i yaşadıkları maddi sıkıntıların mesleki motivasyonlarını düşürdüğünü, %90,8'i ise maaşlarının hak ettikleri düzeyde olmadığını düşünüyor. Maaş düşüklüğünün toplumdaki saygınlıklarını azalttığını ifade eden öğretmenlerin oranı ise %94,2.

Kredi Borcu Öğretmenlerin Belini Büküyor

Anket verilerine göre, maaşıyla birikim yapamayan öğretmenlerin oranı %74,3 iken, %69'unun kredi borcu bulunuyor. Öğretmenlerin sadece %52,8'i kredi borcunun tamamını ödeyebilirken, %22'si yalnızca asgari tutarı, %25'i ise asgari tutarın biraz fazlasını ödeyebiliyor. %51,3'ü kredi taksitlerini ödeyemeyeceğini düşündüğü için ev ya da araba almak için bankalara başvuruda bulunmuyor.

Zorluk Yaşıyormusnuz

İyi Bir İş Teklifi Aldığında Öğretmenliği Bırakmak İsteyenler Çoğunlukta

Anket sonuçlarına göre, öğretmenlerin %57,8'i maaşlarıyla temel ihtiyaçları dışında seyahat, eğlence veya tatil gibi harcamalar yapamazken, %35,4'ü kısmen yapabiliyor, yalnızca %6,8'i bu tür harcamaları rahatlıkla yapabiliyor. Geçim zorluğundan dolayı ek iş yapan öğretmenlerin oranı %21,6 iken, zaman zaman ek iş yaptığını belirtenlerin oranı %15,7. Ek iş yapmayan öğretmenlerin oranı ise %62,7. Öğretmenlerin %43,2'si daha iyi ekonomik koşullara sahip bir iş teklifi aldıklarında öğretmenliği bırakacağını, %34,4'ü ise bırakmayı düşüneceğini ifade ediyor. Kirada oturan öğretmenlerin %33,1'i kiralarını ödemekte zorlanırken, %23,9'u kısmen zorlandığını, %43'ü ise zorlanmadığını belirtildi.

Ovak Ayı Aaş

Dışarıda Yemek Yiyebilen Öğretmen Sayısı Çok Az

Öğretmenlerin %70,1'i ay sonunda cebinde para kalmadığını ifade ederken, %35,3'ü aileleriyle veya bekar iseler kendileri dışarıda yemek yiyemediğini söylüyor. Dışarıda yemek yiyebilen öğretmenlerin oranı ise yalnızca %11,6.

Kaynak: ANKA