Almanya'da ekonomik durgunluğun etkisiyle şirketlerin yeni istihdam oluşturma isteklerinde azalma görülüyor.

Pakistan’da Çıkan Çatışmada Çok Sayıda Ölü ve Yaralılar Var Pakistan’da Çıkan Çatışmada Çok Sayıda Ölü ve Yaralılar Var

 Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) tarafından yayımlanan ağustos ayı İş Anketi sonuçları, ülkedeki iş gücü piyasasının zayıfladığını gösterdi.

İstihdam Barometresi Düşüşte

Anket sonuçlarına göre, Almanya'daki İstihdam Barometresi, temmuz ayında 95,3 puan iken, ağustos ayında 94,8 puana geriledi. Ifo Anketler Merkezi Müdürü Klaus Wohlrabe, ekonomik zayıflığın istihdam gelişimini olumsuz etkilediğini belirterek, "Siparişlerin yetersizliği şirketlerin işe alımları frenlemesine neden oluyor," dedi.

Sektörel Etkiler

İstihdam Barometresi, özellikle imalat sektöründe belirgin bir şekilde düşüş gösterdi. Bu sektörde daha fazla şirket, işten çıkarmayı değerlendirmeye başladı. Mağazalarda müşteri eksikliği yaşayan perakende sektöründe de benzer bir durum söz konusu. Öte yandan, inşaat sektöründe, mevcut kriz koşullarına rağmen çalışanların elde tutulduğu belirtiliyor.

Ekonomik Resesyon Riski

Almanya, artan faiz oranları ve yapısal değişikliklerin etkisiyle ekonomik zorluklarla karşı karşıya. Yılın ikinci çeyreğinde, bir önceki çeyreğe kıyasla azalan yatırımlar nedeniyle GSYH yüzde 0,1 küçüldü. Almanya Merkez Bankası, üçüncü çeyrekte daha düşük bir büyüme bekliyor.

Ifo ise, üçüncü çeyrekte GSYH'de daha fazla düşüşün mümkün olduğunu değerlendiriyor. Eğer ekonominin küçülmesi devam ederse, Almanya teknik resesyona girmiş olacak. Teknik resesyon, üst üste iki çeyrek GSYH'de küçülme olarak tanımlanıyor. Almanya, 10 yıllık iyi bir ekonomik büyümeden sonra, 2020'de salgının ilk yılı olarak 2009'dan beri ilk kez resesyon yaşamıştı.

Alman hükümeti ise bu yıl için ekonomide yüzde 0,3'lük bir büyüme öngörüyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı