İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Prof. Dr. Kadıoğlu, Türkiye’nin yılda ortalama 112 milyar metreküplük potansiyeliyle su stresi çeken bir ülke olduğuna dikkat çekti. Antalya bölgesinde özelinde tropikal meyve yetiştiriciliğinin yeraltı ve yerüstü su kaynakları üzerinde büyük baskı yarattığını dile getiren Prof. Dr. Kadıoğlu, avokado, mango gibi tropikal meyvelerin üretiminin planlanması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Kadıoğlu, “Alanya muzuyla idare edin” dedi.

_MPS5363

Prof. Dr. Kadıoğlu, ayrıca, kentsel dönüşüm çalışmalarının da iklime duyarlı bir bakışla ele alınması gerektiğinin altını çizdi. 2100 yılına kadar hava sıcaklıklarında 4-7 derece arasında artış beklendiğinin altını çizen Prof. Dr. Kadıoğlu, kentsel dönüşüm çalışmalarında cadde ve sokak planlarında, kat yüksekliklerinde doğal havalandırmanın geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Kadıoğlu, ”Alanya muzunun karbonatla korunması için dikkat edilmesi gerekiyor. Ancak, tropikal meyvelere daha az talep olması gerektiğini unutmamalıyız, çünkü su kaynaklarımız sınırlıdır. Şu anda Antalya bölgesinde Ocak ayında ortalama 240 kg yağış alınırken, 2070 yılında bu miktarın 120 kg'a kadar düşeceği öngörülmektedir. Beşinci ayda sulama ihtiyacı artmaktadır, bu da 2070 yılında üçüncü aya kayacaktır. Bu durum, daha fazla sulama yapmayı gerektirecektir. Ancak, yağış miktarının yarı yarıya azalması su kaybını artırabilir. Su kaynaklarının sınırlı olduğu bir dönemde, su tüketimine dikkat etmek önemlidir. Örneğin, pamuk üretimi için büyük miktarlarda su harcanmaktadır. İngilizler, pamuk yerine daha sürdürülebilir malzemeler kullanmaya başlamışlardır” dedi.

Prof. Dr. Kadıoğlu, karbon ayak izi açısından balık tüketimini teşvik etmek gerektiğini kaydetti ve beslenme alışkanlıklarımızın da su tüketimini etkilediğine dikkat çekti. Kırmızı et tüketiminin su kaynaklarını olumsuz etkilediğini kaydeden Kadıoğlu, hamburger gibi fast food ürünlerinin üretimi  için yüksek miktarda su tüketildiğine vurgu yaparken, kuru fasulye gibi yerel ürünlerin tercih edilmesini önerdi. Kadıoğlu, iklim değişikliğiyle başa çıkabilmek için risk yönetimine odaklanmak gerektiği vurguladı.

WhatsApp Image 2023-11-23 at 12.35.43e28afd1c-4c10-4f16-b707-773ea2431aec_MPS5372

Kaynak: Songül Başkaya