Manisa'da 3.5 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi Manisa'da 3.5 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Mutlu, akciğer kanserinin en çok öldüren kanser türü olduğunu, Antalya’da akciğer kanserine yakalananların sayısının geçen yıla göre iki kat arttığını söyledi. Mutlu, akciğer hastalarının yüzde 90’nının sigara içtiğini belirtti. 

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Mutlu, son yıllarda akciğer kanserinin dünyada olduğu gibi Türkiye’de ve Antalya’da en çok öldüren kanser türü olduğunu söyledi. Mutlu, akciğer kanserinin birinci nedeninin sigara olduğunu, akciğer kanserine yakalanan hastaların yüzde 90’nın sigara tiryakisi olduğunu da bildirdi.  

Hasan Mutlu,’’Antalya’da akciğer kanserinin görülme sıklığı bakımından kanser türleri arasında birinci sırada yer alıyor.  Antalya çok göç alan bir il olduğu için görülme sıklığını çevresel etkenlere bağlayamıyoruz. Akciğer kanseri genetik yapıdan mı kaynaklanıyor onu da net olarak bilemiyoruz.  Aldığımız verilerde çok sağlıklı olmuyor. 2014 yılı Antalya’da yatan, iyileşmiş, takipte olan 500 civarında akciğer kanseri hastası olduğunu söyleyen Mutlu,’’Geçen yıl akciğer kanseri hastası bu sayıdan daha azdı. Bu yıl daha da arttı’’dedi.

AKCİĞER KANSERİ HASTALARININ YÜZDE 90’I SİGARA İÇİYOR

Son zamanlarda akciğer kanseri hasta sayısının artmasının temel nedenini sigara tiryakiliğine bağlayan Mutlu,’’Akciğer kanserine yakalanma süreci sigara içme süresi, toplam içilen sigara, başlama yaşı ve içilen sigaranın türüne göre değişebilir’’dedi. Doç. Dr. Hasan Mutlu, aktif sigaradan sonra en önemli ikinci risk faktörünün pasif sigara mağduriyeti veya duman altı olmak olduğunu da vurguladı. Bazı beslenme özelliklerinin de akciğer kanseri riskini artırdığını söyleyen Mutlu,’’ Motorlu taşıtlara, fabrika bacalarına bağlı hava kirliliklerinin, evlerde uygun olmayan şekillerde kullanılan odun-kömür yakarak ısınmanın da kanser yapıcı maddelerin oluşmasına neden olduğu gösterilmiştir. Çevrede var olan radon gazı da kanser riski taşıyor. Bunun yanında sanayi çalışanların da yalıtım malzemesi yapanlar da artış görmekteyiz. Halk sağlığı merkezlerinin bu gibi yerleri daha sıkı denetlemesi gerekir’’dedi.

SİGARA KULLANANLAR MUTLAKA HER YIL TARAMA TESTİ YAPTIRSIN

Bilimsel verilerin dünyada akciğer kanserinden meydana gelen ölümlerin birinci sırada olduğunu gösterdiğini belirten Hasan Mutlu,  55-80 yaş arasındaki sigara kullanan vatandaşların mutlaka her yıl tarama testi yaptırmaları gerektiğini vurgulayarak, ‘’Kanser teşhis ve tedavisi üzerine yapılan son bilimsel çalışmalarda, sigara içen özellikle 55-80 yaş grubu kişilere mutlaka düşük radyasyon dozlu tomografi taraması öneriliyor.  Taramalar konusunda hastaların hala çekinceleri olduğu için bu çalışmaya henüz geçilemedi.  Ama biz akciğer kanser riski olduğunu düşündüğümüz hastalarımıza düşük dozlu tomografi çektirmelerini öneriyoruz. Akciğer kanserinde ölümleri azaltabilmek adına en önemli yöntem bu’’diye konuştu.

ANTALYA’DA 5 ONKOLOJİ TEDAVİSİ VEREN HASTANE VAR

Mutlu, Antalya’da 10 yıl önce sadece Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde Onkoloji Bölümü olduğunu, şimdi ise onkoloji hizmeti veren, yani kanser teşhis ve tedavisini gerçekleştiren 5 hastane olduğunu, bunların Akdeniz Üniversitesi Hastanesi ile birlikte, Medstar, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Medical Park  ve Medline Hastenesi olduğunu ve 5 merkezin de kapasitesinin üzerinde çalıştığını sözlerine ekledi.   DENİZ TOPKAYA

 

Editör: TE Bilisim