Adana'nın Sarıçam ilçesinde bulunan çöplük, yaklaşık 250 bin kişinin yaşadığı bölgede ciddi sorunlara yol açıyor. Hem kötü koku yaymasıyla hem de çevre ve insan sağlığını tehdit etmesiyle dikkat çeken bu durum, uzmanlar tarafından da endişeyle karşılanıyor.
Adana'nın Kötü Kokan Sorunu
Uzun yıllar vahşi depolama yöntemiyle çöp yığınlarının oluştuğu Sarıçam ilçesindeki Sofulu Çöplüğü, 2008 yılında Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından özel bir firma tarafından Katı Atık Bertaraf Tesisi'ne dönüştürüldü. Ancak bu tesisin, çevre ve insan sağlığına olan zararları, çöplüğün bulunduğu bölgedeki yaşamı olumsuz etkilemeye devam ediyor.
İmara Açılan Bölgede Binlerce Apartman
Çöplüğün bulunduğu bölge, 2010 yılında Yeni Adana Stadyumu’nun temelinin atılmasıyla imara açıldı. Bu kararın ardından bölgede binlerce apartman inşa edildi. Ancak çöplüğe olan uzaklık dikkate alınmadığı için bazı apartmanlar, tesisin yanı başına hatta karşısına yapıldı.
Mahkeme Süreci ve Halkın Talepleri
Sarıçam Platformu adı altında bir araya gelen bölge halkı, çöplüğün çevreye ve insan sağlığına olan zararları sebebiyle mahkemeye başvurdu. Ancak platform, mahkemeden beklediği sonucu alamadı. Şimdi ise hem vatandaşlar hem de uzmanlar, çöplüğün şehir dışına taşınması için kampanyalar düzenliyor ve yetkililere seslerini duyurmaya çalışıyor.
Çöplüklerin Yerleşim Yerlerinden Uzak Olması Gerekiyor
Çukurova Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertan Kara, konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Çöplerin usulüne uygun olarak depolanması ve taşınması çok önemli bir konu. Bunun her aşaması, insan sağlığını etkileyen faktörlerle doludur. Çöplerin depolanma alanlarının yerleşim merkezlerine uzak olması gerekmektedir. Artık bu çöplüğün bulunduğu alanın uygun olmadığını düşünüyorum.”
Vatandaşların Sesleri
Çöplüğün yanında yaşayan vatandaşlar da durumdan oldukça rahatsız. Fadime Karataş isimli bir vatandaş, “Bu koku bizi rahatsız ediyor. Yazın kokunun daha da arttığını hissediyoruz. Bu çöplükten kurtulmalıyız” dedi. Mahalleli Ebru Nur Arslan ise, “Günün belirli saatlerinde kokudan rahatsız oluyoruz. Sıcak havalarda ise durum daha da kötüleşiyor. Sarıçam'da artık yaşanmaz bir hale geldi” şeklinde konuştu.