Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2024 yılı itibariyle hayata geçirilen Tarımsal Üretim Planlaması modelinin ilk uygulaması Adana'da gerçekleşti. Bu kapsamda 14 üretici, tatlı mısır üretimi konusunda bir firma ile sözleşme imzalayarak planlı üretimin bir parçası oldu.

Tarım Kanunu'nda Yapılan Değişiklik ve Sözleşmeli Üretim Yönetmeliği

Ülkemizin tarımsal üretim potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmek ve sürdürülebilir tarım, gıda ve su ürünleri sektörü oluşturmak amacıyla yapılan değişiklikle, Tarım Kanunu'na eklenen 13’üncü madde ile sözleşmeli üretimin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için yasal dayanak oluşturuldu. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Sözleşmeli Üretimin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik' ise 15 Eylül 2023 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Adana'da Çiftçiler Planlı Üretime Geçti (2) Result

İlk İmza Töreni

Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde Seyhan İlçesinde gerçekleşen ilk imza töreninde, 14 üretici tatlı mısır üretimi konusunda bir firma ile sözleşme imzalayarak sözleşmeli üretim modeline dahil oldu.

İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, sözleşmeli üretim modeli ile ilgili yaptığı açıklamada, 5488 sayılı Tarım Kanunu'nda yapılan değişiklikle tarımsal üretim planlanması konusunda Bakanlığa yetki verildiğini belirterek, 'Tarımsal üretimin planlanması, gıda güvencesi ve güvenliğinin sağlanması, verimliliğin artırılması, çevrenin korunması ve sürdürülebilirliğin sağlanması için bakanlıkça belirlenen ürün veya ürün gruplarının üretimine başlanmadan önce izin alınmasını zorunlu hale getirildi' dedi.

Adana'da Çiftçiler Planlı Üretime Geçti (3) Result

Kökçüoğlu, açıklamalarının devamında, 'Bu üründen Türkiye’de ne kadar yetiştiriliyor? Türkiye’nin bu ürüne ne kadar ihtiyacı var? İhracatçının, sanayicinin bu ürüne ne kadar ihtiyacı var? Bunu görerek ona göre bir planlama içinde bulunuyoruz. Bunu yapınca birincisi gıda arzını garanti altına alıyoruz. İkincisi bunları Bakanlığımızın sözleşmeli üretim sistemine giriyoruz. Sonuçta hangi üründen ne kadar üretiliyor, elimde garanti piyasaya sürülecek ürün miktarı ne kadar, bunu biliyoruz. Bu üretimi yaparken de hem satıcı, hem alıcının zarar etmemesi için bunları sigorta şartına bağlıyoruz' ifadelerini kullandı.

Çaputçu Mahallesi'nde sözleşmeli üretim yapacak olan üretici Talat Yıldırım ise sözleşmeli üretimde alacağının garanti altında olmasından dolayı memnun olduğunu ifade etti.

Bankalardan 400 Bin TL Taşıt Kredisi Desteği Bankalardan 400 Bin TL Taşıt Kredisi Desteği

Toplantıda 14 üretici Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu huzurunda firma ile sözleşme imzaladı. İl Müdürü Kökçüoğlu, üreticilere destekleri için teşekkür ederek hayırlı ve bereketli bir üretim sezonu diledi.

Adana'da 75 yıllık tarihi Postane binası yıkılıyor Adana'da 75 yıllık tarihi Postane binası yıkılıyor

Editör: Banu Yapar