4. Uluslararası Food Fest - Antalya Gastronomi Festivali'nin tanıtım toplantısı düzenlendi. Festival, 9 - 11 Mayıs tarihleri arasında Karaalioğlu Parkı'nda gerçekleştirilecek.
7 Mehmet Restorant'ta düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, 'Antalya'dan Dünyaya' mottosuyla başlatılan Uluslararası Food Fest Antalya Gastronomi Festivali’nin 4'üncüsünü 'Akdeniz Mutfağı' temasıyla gerçekleştireceklerini açıkladı. Ödüllü şeflerin, gurmelerin, gastronomi ve turizm yazarlarının ağırlanacağı festival kapsamında 9 Mayıs tarihinde Kumluca'da başta domates olmak üzere rengarenk mevsim sebzelerinin ve doğal otların hasadının yapılacağını da duyurdu. Tanıtım toplantısına katılan Şef Ömür Akkor, Antalya'da 800'ü endemik 3 bin bitki bulunurken dünyanın yüzde 75'nin 12 bitkiyle beslendiğini söyledi. Şef Akkor ayrıca Japonya'da en iyi suşi restoranlarının tamamının Manavgat susamını kullandığını ancak bunun bilinmediğini aktardı.
Food Fest Antalya 2024'ü 800 Bin Kişi Ziyaret Etti
Başkan Böcek, "Antalya'nın lezzetlerini dünyaya tanıtmak için 4 yıl önce başlattığımız Uluslararası Food Fest Antalya Gastronomi Festivali’ni her yıl daha üst seviyelere çıkarttık. Geçen yılki festivalimizde yaklaşık 800 bin ziyaretçimizi ağırladık." dedi.
Ödüllü Şefler ve Gurmeler Food Fest Antalya'ya Gelecek
Bu yılki festivalde, Antalya'nın verimli topraklarında, çiftçilerin alın teri ile yetiştirdiği ürünleri, dünya mutfağında başarılarını kanıtlamış ödüllü şefleriyle, gastronomi dünyasında önemli bir buluşmayı gerçekleştireceklerini belirten Muhittin Böcek, "Festivalimizin amacı geleneksel ve modern mutfak anlayışlarını harmanlayarak, ziyaretçilere unutamayacakları bir lezzet deneyimi sunmaktır. Dünyaca ünlü pek çok şefe, söyleşiye, tadım etkinliğine, atölye çalışmalarına, yarışmalara gönüllerin buluştuğu sofralara ev sahipliği yapacağız. Ayrıca konserler ve daha birçok renkli etkinlikler ile katılımcılar, hem antalya mutfağını daha yakından tanıyacak, hem de gastronomi dünyasındaki son yenilikler hakkında bilgi sahibi olacaklardır. 3 gün boyunca sürecek festivalimize, yurt içinden ve yurt dışından gelen ödüllü şefler, gurmeler, gastronomi ve turizm yazarları, kısacası sektörün farklı alanlarındaki profesyoneller katılım sağlayacaktır." şeklinde konuştu.
"Antalya'dan Dünyaya"
Başkan Böcek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Antalya’mız, ülkemizin örtü altı tarımının yarısını karşılan yerel mahsulleri, eşsiz lezzetleri, zengin gastronomisi ve tescil edilmiş 19 coğrafi işaretli ürünleri ile yerelden kalkınma ve ekonomimiz açısından büyük bir değer yaratmaktadır. Festivalimizin çıkış noktası yerel gıda ve nitelikli tarıma sahip çıkmaktır. Bu sayede şehrimizi sadece denizi, güneşi ve mavisi ile değil; yerel mutfağının cazibesi ile de tercih edilir hale getiriyoruz. 'Antalya’dan dünyaya' mottosuyla başlattığımız Uluslararası Food Fest Antalya Gastronomi Festivali’nin bu yıl 4'üncüsünü 'Akdeniz Mutfağı' temasıyla gerçekleştiriyoruz."
Kumluca'da 9 Mayıs'ta Hasat Yapılacak
Festival kapsamında bu yıl Kumluca ilçesinde başta domates olmak üzere rengârenk mevsim sebzelerinin ve doğal otların hasadını 9 Mayıs'ta gerçekleştireceklerini açıklayan Muhittin Böcek, "Festivalimiz; turizm sektör temsilcileri ve gastronomi sektöründeki paydaşlarımızla Antalya’nın saklı kalmış lezzetlerinin, yerel ürünlerinin otel, restoran gibi işletmelerin menülerinde yer almasına katkı sağlayacaktır. Antalya'mızın farklı bölgelerinde yetişen organik ürünler ve yerel lezzetlerin sergileneceği alanlar, ziyaretçilerimiz ve gastronomi tutkunları açısından önemli bir buluşma noktası olacaktır. Herkesi 9-11 Mayıs tarihleri arasında, Antalya Karaalioğlu Parkı'nda gerçekleştireceğimiz bu büyük lezzet buluşmasına davet ediyoruz." dedi.
"Japonya'da En İyi Suşi Restoranlarının Tamamı Manavgat Susamını Kullanıyor"
Tanıtım toplantısına katılan Şef Ömür Akkor, Antalya'dan bitki çeşitliliğine dikkat çekti. Japonya'nın en iyi suşi restoranlarında Manavgat susamının kullanıldığını ama bundan bihaber olduklarını belirten Akkor şunları söyledi:
"Biz 800 tane sadece Antalya'da yaşayan, endemik bitkiyi biliyoruz ama bunu bir dünya ile kıyaslarsak; Belçika'daki endemik bitki sayısı 1, Almanya 5, İsviçre 8. Bir kere çeşitlilik bakımından çok önemli bir bölgede bulunuyoruz. İkincisi de tarihsel bir katmana baktığınızda bu Karain, Beldibi ve Belbaşı'na gittiğinizde; Karain Mağaraları aşağı yukarı 500 bin yıldır insanlığın yaşamına ev sahipliği yapıyor ve Anadolu'da bizim ilk bildiğimiz mağara Yarımburgaz İstanbul, Samandağ Hatay ve Antalya'daki bu Karain Mağarası 500 bin yıllık insanın ev sahipliğiyle çok uzun bir süre yaşamın devam ettiğini görüyoruz. Aslında tarih boyunca Antalya, coğrafi olarak da, tarihsel olarak da çok uzun bir devamlılık gösteriyor. Çok yakın zamanlarda bir makale yayınlandı Anadolu'da hayatın bu kadar zamandır kesintisiz olmasının sebebini araştırdılar ve bunun altından tek bir cümle çıktı; çeşitlilik. Yani aslında o endemik çeşitlilik, burada Yörüklerin yaşaması, deniz kenarındaki insanların yaşaması, tarımsal faaliyetlerin yapılması, insan çeşitliliği aynı zamanda Antalya'nın da uzun bir zamandır dünyada tek başına ya da çevresiyle beraber ayakta kalmasını sağlıyor. O yüzden aslında bütün bu festivalin bugün burada yapılması ve devam ediyor olması bizim için çok önemli. Çünkü Türkiye ölçeğinde, dünya ölçeğinde, dünyaya tutabileceğimiz bir altın tepsi. Susamını zaten biliyoruz. Çok kaliteli olduğunu zaten biliyoruz. Japonya'da gittiğimizde en iyi suşi restoranlarının tamamı Manavgat susamını kullanıyor ama kimse onun Manavgat'ta, Antalya'da olduğundan bihaber. Biraz ürüne sahip çıkarak, biraz çeşitliliğe sahip çıkarak insanlara biraz daha Antalya'yı anlatmamız gerekiyor. Çok yakın bir zamanda yeni açılan dış hatlar terminalde bir restoranımız oldu. Bu restoran yolcularla çok katmanlı bir bağlantı oluşturmak amacıyla oluşturuldu. Yani Antalya'dan bilet almış olan yolcu İspanya'ya uçuyor, Rusya'ya uçuyor. Bizden çok daha pozitif izlenimlerle ve sürekli gelmesini teşvik edici uygulamalar yapmak gerekiyor."
"Antalya'da 3 Bin Bitkiyle Yaşıyoruz, Dünyanın Yüzde 75'i 12 Bitkiyle Besleniyor"
Şef Akkor sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şu an Antalya'da 800 üzerindeki endemik bitki var 3 bin tane bitkiyle yaşıyoruz Antalya'da, dünya nüfusunun şu an yüzde 75'i sadece 12 bitkiyle besleniyor. O yüzden büyük bir şans Antalya'da olmak. Hem gastronomi hem de tarihsel bağlanmada kültürlerarası yolculukta da dünyadaki nadide örneklerden bir tanesi. 4 yıldır düzenleniyor bu festival. Hep beraber Antalya'ya katkı koymaya devam edeceğiz. Çok teşekkür ediyorum 4 kez davet edildiğim için." dedi.