Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, 2024 yılında yaşanan orman yangınlarına dair açıklamalarda bulunarak yangınların etkilerini değerlendirdi. Karacabey, “2024 yılında ülkemizde toplamda 3.800 adet orman yangını çıktı. Bu yangınlarda toplamda 27 bin hektar orman alanımız maalesef zarar gördü. Bunun yarıdan çoğu 'örtü yangını' diye ifade ettiğimiz, sadece yerdeki dökülmüş olan yaprak ve dalların yandığı, ağaçların zarar görmediği yangınlar. Ancak yüzde 50’ye yakın kısımda ağaçların tepeleri de yandı. Bu sahalarda hemen tekrar ormanlaştırma çalışmalarına başladık” ifadelerini kullandı.
“Rüzgar Yangının Kısa Sürede Tutuşmasına Yol Açıyor”
Karacabey, 2023 yılı verilerini de hatırlatarak, “2023 yılında 2.520 orman yangını çıktı ve 15 bin 520 hektar alan zarar gördü. İklim değişikliğinin olumsuz etkileriyle sıcaklık artışlarının yanı sıra düşük nem ve şiddetli rüzgar gibi faktörler, yangınların çok kısa sürede yayılmasına ve yanıcı maddenin hızla tutuşmasına neden oluyor” dedi.
"Yanan Alanların Tamamı Ağaçlandırıldı"
Bekir Karacabey, Türkiye’nin ormancılık çalışmalarında Anayasa’nın 169’uncu maddesi ile tam koruma sağlandığını belirtti. Karacabey, “Anayasa’nın 169’uncu maddesi ile yanan orman alanlarının başka bir amaçla kullanılması kesinlikle mümkün değil. Orada net ifade edilen bir husus var: ‘Bu alanlar tekrar ormanlaştırılır.’ Türkiye ormancılığı 185 yıllık köklü bir tecrübeye sahip. Bugüne kadar orman yangınlarının önlenmesi, yangınların söndürülmesi ve yangın sonrasındaki rehabilitasyon süreçlerinde çok büyük bir başarıya imza attık. Şunu memnuniyetle ifade edebilirim ki; bugüne kadar yanan alanların hiçbir metrekaresi, kesinlikle imara, turizme ya da başka bir maksatla kullanılmadı. Bu alanların tamamı ağaçlandırıldı” diye konuştu.
"Her Okuldan 1 Öğretmen Yangın Gönüllüsü Olacak"
Orman yangınlarının yüzde 90’ının insan kaynaklı olduğuna dikkat çeken Karacabey, yangınların önlenmesine yönelik farkındalık çalışmalarını anlattı. “Orman yangınlarıyla mücadelede en önemli husus, yangınların önlenmesine yönelik çalışmalardır. Bununla ilgili yangının çıkmasını engelleyecek çalışmalar yürütüyoruz. Özellikle öğrencilerimize, ormanla iç içe yaşayan köylerdeki vatandaşlarımıza, avcılara ve çobanlara yönelik eğitim çalışmaları yaptık. Bu kapsamda 2025 yılında orman köylerinde yaşayan vatandaşlara ulaşmayı hedefliyoruz. Kış aylarında bütün köylerimize giderek vatandaşlarımızın bu hususta dikkatini çekmeyi ve duyarlılıklarını artırmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.
“Tüm Okullarda Hayata Geçireceğiz”
Bursa’da başlatılan pilot projeye de değinen Karacabey, “2024 yılında Bursa’da her okuldan bir öğretmenimize orman yangın gönüllülüğü eğitimi verdik. Bu öğretmenler diğer meslektaşlarına, onlar da öğrencilerine farkındalık eğitimi verdi. Böylece Bursa’daki tüm öğrencilerimize ulaştık. 2025 yılında Tarım ve Orman Bakanımız ile Milli Eğitim Bakanımızın birlikte imzalayacağı bir protokolle bu uygulamayı Türkiye genelindeki tüm okullarda hayata geçireceğiz” ifadelerini kullandı.
"Yapay Zekâ Aktif Olarak Kullanılıyor"
Karacabey, Türkiye’nin orman yangınlarıyla mücadelede teknolojik olanaklardan yararlandığını belirterek, “Türkiye, orman yangınlarını gözetlemede İHA kullanan Avrupa’daki ilk, dünyadaki ikinci ülke. Ayrıca dünyada sadece beş ülkenin kullandığı, bizim de 2024 yılında aktif olarak kullandığımız ‘Otağ’ uçağımız var. Bu uçak, her türlü görüntüleme sistemini ve donanımı üzerinde bulunduruyor. Uçtuğu araziyi 10 dakika içinde haritalayabiliyor. Yanan sahaların üzerinde uçtuğunda, yangın yönetim merkezine tüm topografik verileri aktarıyor. Bu da yangını yöneten ekiplere sahaya tam hakimiyet sağlıyor. Yanan alanlardaki ağaç sayısını, yangının etkili olduğu bölgeleri ve sıcak noktaları anlık olarak görebiliyoruz” dedi.
Yapay Zekada Mücadelede Aktif Rol Oynadı
Yapay zekanın yangınla mücadelede aktif olarak kullanıldığını da belirten Karacabey, “Yapay zekâ, yanan alanlara ilişkin tespitlerin daha hızlı ve etkili yapılmasına olanak tanıyor. Teknolojinin bu denli yoğun kullanımı, yangınlara müdahale ve rehabilitasyon sürecini büyük ölçüde kolaylaştırıyor.” ifadelerini kullandı.
"Ateş Yakmayın, Yangınları Bildirin"
Karacabey, vatandaşlara orman yangınlarına karşı duyarlı olmaları için çağrıda bulundu. “Biraz dikkatli olarak bu yangınların çıkmasını önlemek mümkün. Vatandaşlarımızdan en önemli istirhamımız, açık alanda, nerede olursa olsun izin verilen alanlar dışında ateş yakmamalarıdır. Ayrıca orman yakınlarında birini ateş yakarken görürlerse 112 veya 117’yi arayarak bize haber versinler. Bu şekilde bize büyük bir destek sağlamış olurlar” dedi.