Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı'ndan Dr. Öğretim Üyesi Ülkem Şen Uzeli, yabani mantarların ciddi tehlikeler barındırdığına dikkat çekti.

Uzeli, toplumda yaygın olan "Hayvanların yediği mantar bize de zarar vermez", "Kendi bahçemde yetişen mantar güvenlidir" gibi yanlış inanışların tehlikeli olduğunu belirtti.

Mantar Zehirlenmeleri Artıyor

İlkbahar mevsimiyle birlikte, mantar zehirlenmesi vakalarının hastanelere başvuru oranında artış olduğunu ifade eden Uzeli, doğadan toplanan mantarların kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini vurguladı. Uzeli, mantar yedikten sonra bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi belirtiler görüldüğünde zaman kaybetmeden hastaneye başvurmanın hayati önem taşıdığını belirtti.

Çocuklarda Boyun Şişliklerine Dikkat! Çocuklarda Boyun Şişliklerine Dikkat!

Zehirli Mantarlar ve Tehlikeleri

Doğada bulunan 10 binden fazla mantar türünün 100'den fazlasının toksik düzeyde zararlı olduğuna dikkat çeken Uzeli, mantar zehirlenmelerinin, yabani mantarların toplanıp çiğ, pişmiş, kurutulmuş veya konserve halinde tüketilmesiyle meydana geldiğini belirtti. Uzeli, "İnsanlar kesinlikle doğadan topladıkları mantarları tüketmemelidir." dedi.

Mantar Zehirlenmesinin Belirtileri

Zehirli mantar tüketen kişilerde genellikle 2-6 saat içinde bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi belirtiler ortaya çıktığını belirten Uzeli, mantar zehirlenmelerinin böbrek ve karaciğer yetmezliği gibi yoğun bakım gerektiren durumlarla sonuçlanabileceğini vurguladı.

Doğru Bilinen Yanlışlar

Mantar zehirlenmelerinin artmasında, toplumda yaygın olan yanlış inanışların etkili olduğunu ifade eden Uzeli, "Hayvanların yediği mantar bize zarar vermez", "Kendi bahçemde yetişen mantar güvenlidir" gibi inanışların tehlikeli olduğunu belirtti. Uzeli, mantar konusunda bilinçli olunması gerektiğini vurguladı.

Yabani Mantar Yerine Kültür Mantarı

Uzeli, doğadan toplanan mantarların hiçbir şekilde tercih edilmemesi gerektiğini söyledi. "Mantar tüketmek isteyenler, paketli, üretim ve son tüketim tarihleri yazan, ambalajı bozulmamış kültür mantarlarını tercih etmelidir." dedi. Uzeli, doğadan toplanan mantarların besin değerinin kültür mantarıyla aynı olduğunu belirtti ve doğadan toplanan mantarların tüketilmesinin ölüm riski taşıdığını hatırlattı.

Mantar Zehri Uzaklaştırılamaz

Hastalardan çoğunun zehirli ve zehirsiz mantarları ayırt edebildiklerini iddia etmelerine rağmen, bunun bir yöntemi olmadığını vurgulayan Uzeli, doğadaki mantarların zehirli olup olmadığını belirlemenin mümkün olmadığını söyledi. Uzeli, "Bol suyla yıkama, tuzlu suda bekletme veya pişirme gibi yöntemler, mantarların içerdiği zehirli toksinleri uzaklaştıramaz çünkü bu toksinler yüksek ısıya bile dayanıklıdır." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi