İsrail polisi koruması altındaki yaklaşık 1600 fanatik Yahudi, işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa'ya zorla girdi. Kudüs İslami Vakıflar İdaresi tarafından yapılan açıklamaya göre, Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler, büyük gruplar halinde Aksa'ya baskın düzenledi ve avlusunda İsrail bayrakları açtı.

Fanatik Yahudilerin, Aksa'daki mescitlere de baskın düzenleme ihtimalinden endişe duyuluyor. Yahudilerin dini bayramı Tisha B'Av nedeniyle Aksa'ya yönelik geniş çaplı bir baskın çağrısı yapılmıştı. Özellikle Yahudilerin dini gün ve bayramlarında Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınlar ciddi oranda artış gösteriyor.

İsrail'in Lübnan'a Düzenlediği Saldırıda Can Kaybı 16'ya Yükseldi İsrail'in Lübnan'a Düzenlediği Saldırıda Can Kaybı 16'ya Yükseldi

Kudüs'ün Dini ve Tarihi Statüsü

Mescid-i Aksa, Müslümanların ilk kıblesi olarak bilinirken, Yahudiler burada Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğunu iddia ederek kazı çalışmaları yapıyor ve Aksa'da ibadet etme hakları olduğunu savunuyor. Eski İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un 2000 yılında yüzlerce korumayla Mescid-i Aksa'yı ziyaret etmesi, ikinci intifada olarak bilinen Filistin ayaklanmasının fitilini ateşlemişti.

Ürdün, 1994 yılında İsrail ile imzalanan Vadi Araba Anlaşması uyarınca Kudüs'teki dini işlerden sorumlu ülke olarak kabul ediliyor. 2013'te Ürdün Kralı 2. Abdullah ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas arasında imzalanan bir başka anlaşma ile Kudüs ve kutsal mekanların savunulması hakkı Ürdün'e verilmişti.

İsrail, 2003'ten bu yana Kudüs İslami Vakıflar İdaresi'nin egemenliğini ihlal eden tek taraflı kararlar çerçevesinde, Yahudilerin polis eşliğinde Mescid-i Aksa'ya girmesine izin veriyor. Resmi olarak Mescid-i Aksa'nın sadece Müslümanların ibadetine açık olduğu, diğer din mensuplarının ise yalnızca ziyaret edebileceği belirtilse de, fanatik Yahudi yerleşimcilerin Aksa'ya düzenledikleri baskınlarda dini ritüelleri yerine getirdikleri sıkça gözlemleniyor.

Kaynak: AA