Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, dijital dönüşüm yolunda önemli projeler geliştirdiklerini açıkladı.

MTSO’nun geleceği şekillendirmeye yönelik projelerini anlatan Başkan Hakan Sefa Çakır, hızlı değişen dünyada geleceğe hazır olmanın önemine dikkat çekti. Çakır, “Gelecek aslında bugündür. MTSO olarak 'Atölye 1886' gibi projelerle dijital dönüşüm çalışmalarını hızlandırıyoruz. Bu projelerden biri de 'Mersin İlinde Geleceğin İşlerine Yönelik Teknoloji Tabanlı Uygulamalı Eğitim Merkezi Projesi'. Avrupa Birliği desteğiyle hayata geçirilen bu proje, Mersin’de geleceğin üretim modellerini şekillendirecek ve dijital dönüşüm sürecinde insan kaynağını hazırlayacak” dedi.

Burdur’da 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Coşkuyla Kutlandı Burdur’da 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Coşkuyla Kutlandı

Robotik Teknolojiler ve İnsan Merkezli Gelecek

Çakır, yüksek teknoloji kullanımının insanları mesleksiz bırakacağı yönündeki endişelere katılmadığını belirterek, robotik teknolojilerin insanı iş dünyasından çıkarmayacağını vurguladı. “Tehlikeli ve ağır işleri artık robotlar yapacak, insan ise kontrol eden, programlayan ve yöneten olacak. Robotlar insanın yerini almayacak, aksine insanla iş birliği içinde çalışacaklar” dedi. Bu doğrultuda, Atölye 1886'da robot ve kobot eğitimleri verildiğini de sözlerine ekledi.

Dijital Dönüşüm İçin Veri Analizleri Yapılıyor

Başkan Çakır, dijital dönüşümün planlanmasında verinin kritik bir rol oynadığını ifade ederek, Mersin’in teknolojik durumunu analiz etmek amacıyla detaylı bir çalışma yürüttüklerini belirtti. “Mersin olarak Endüstri 4.0 yol haritamızı oluşturuyoruz. Dijital Yetkinlik Dönüşümü Saha Analizi Raporu sayesinde firmalarımızın dijital seviyelerini tespit ettik ve geleceğe dair daha net planlamalar yapacağız” dedi.

Teknoloji Kullanımında seviyeler Düşük

Mersin’deki firmaların teknoloji kullanım seviyelerine dair bilgiler paylaşan Çakır, “Firmalarımızın sadece yüzde 2’si yüksek teknoloji ile üretim yapıyor. yüzde 53’ü düşük teknoloji kullanıyor, yüzde 25’i orta düşük teknoloji, yüzde 20’si ise orta yüksek teknoloji ile üretim yapıyor. Bu oranları yükseltmek için projeler geliştirmekteyiz. Dijital dönüşümü destekleyecek ve geleceğin mesleklerine yönelik insan kaynağını yetiştirecek 3 ayrı laboratuvar kurulacak” diye konuştu.


 

Kaynak: İHA