Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Yerel Kaleiçi tehdit altında

Kaleiçi tehdit altında

Antalya’nın tarihi Kaleiçi bölgesinde bulunan Yat Limanı’nın mendireğinde yaşanan kopmalar, Cumhuriyet Meydanı’ndaki seyir terasını, Yivli Minayere’yi tehdit ediyor. Yivli Minare’nin 35 santimetre güneye yattığı öğrenilirken, limandaki mendireğin güçlendirilmemesi durumunda Yivli Minare ve seyir terasında çökme oluşabileceğinin altı çizildi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kaleiçi tehdit altında
MUHABİR: Kamer Durdu

Antalya Kaleiçi Yat Limanı’ndaki mendirekte geçtiğimiz yıl Kasım ayında 15 taş kopmuştu. Bu kopmaların alanda artan bitki ve ağaç köklerinden olduğu belirtilirken, mendireğin çökmesi durumunda resterasyonu devam eden Yivli Minare’nin, çatlaklar oluşan seyir terası, asansör ve Keçili Park’ın da çökebileceği iddia ediliyor. Yat Limanı’nın mendireğinin daha fazla dayanamayacağını belirten Deniz Temiz Derneği (TURMEPA) Antalya Şube Başkanı İzzet Ünlü, mendireğin topuk görevi gördüğünü belirtti. Yat Limanı’nın mendireğinin güçlendirilmesi ve alanı tehdit eden ağaç ve bitki köklerinin temizlenmesi gerektiğini belirten Ünlü, Ordu Evi ve Cumhuriyet meydanı arasındaki bölgenin çökebileceğini belirtti. Herhangi bir çökme veya olumsuz durum olmaması için hızlı bir önlem alınması gerektiğini belirten Ünlü, 'Mendirek eğer dağılırsa kopma hemen oluşacak. Bu duruma derhal müdahale edilmeli' dedi.

Kaleiçi tehdit altında

'YİVLİ MİNARE TEHLİKEDE'

TURMEPA Antalya Şube Başkanı İzzet Ünlü, 'Antalya Kaleiçi Yat Limanı’nda senelerdir mendirekte bir yıpranma olduğunu söylüyoruz. En son Kasım ayının 27’si gecesinde orada 15 taş mendirekten koptu. Bu 15 taştan 5-6 tanesi denize diğerleri ise rıhtıma düştü. Bunların düzeltilme çalışmalarının yapılması ekleniyor. Bu arada da Ordu evinden başlayıp Yivli Minare’ye kadar olan ki kısımda bir yer hareketi söz konusu. Burada ayrılmalar var. Akdeniz Üniversitesi ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nde Yivli Minare’nin restorasyon çalışmaları kayıtlıdır. Falezlerdeki bitkilerin köklerinin taşlara ve kayalara doğru yayılmasından dolayı çatlaklar meydana geliyor. Bu yer hareketi ile ilgili ayrışmalar söz konusu. Yivli Minare’nin altında bir derinleştirme çalışması yapılıyor. Bunun altının oyulması riskli. Yivli Minare’de Akdeniz Üniversitesi’nce yapılan fizibilite çalışmalarında 35 santim güneye doğru yattığı söz konusu. Yat Limanı mendireği topuk vazifesi görüyor. Yat Limanı’ndaki hareketlilik risk teşkil ettiği için bir an önce çalışma yapılması gerekiyor' ifadelerini kullandı.

Kaleiçi tehdit altında

Kaleiçi tehdit altında

'MENDİREK TOPUK VAZİFESİ GÖRÜYOR'

Başkan İzzet Ünlü, 'Risklerin önlenmesi için Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün veya üniversitenin bir çaba göstermesi ve bunu bilimsel olarak incelemesi gerekiyor. Burada felaketin kıyısına gelmeden Yivli Minare’ye gelin ve bakın. Çatlakların nasıl olduğunu, ağaçların köklerinin çatlakları nasıl zorladığını görmek için uzman olmak gerekmiyor. Acilen bitkilerin kökleri ile birlikte yok edilmesi gerekiyor. Ardından da bu çatlaklara horasan izolasyon malzemesi enjekte edilmeli. Güney’e doğru yatmakta olan Yivli Minare desteklenmesi gerekirken altı oyulmaya devam ediyor. Yat Limanı’ndaki mendirek yukarıdaki çatlağa topuk vazifesi görüyor. Mendirek eğer dağılırsa kopma hemen oluşacak. Bu duruma derhal müdahale edilmeli. Kaleiçi sokağında toprak hareketinden dolayı yolda çökme var. Bu kaldırım çökme sonucu dağıldı. Mendirekte bir çökme olursa tehlikeli bölgelerde de çökme olacak. 

Kaleiçi tehdit altında

Mendireğin ön tarafına istifli taş ve yer dolguları ile güçlendirilmesi gerektiği kanaatindeyim. Mendirekten başlayarak yukarı doğru güçlendirme çalışmalarının Cumhuriyet Meydanı ile Ordu Evi arasındaki bölümde de yapılması gerekiyor' diyerek uyarılarını sıraladı.

Kaleiçi tehdit altında

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Rizespor Fenerbahçe maçı hazırlıklarını sürdürüyor

Rizespor Fenerbahçe maçı hazırlıklarını sürdürüyor