Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Yerel Isparta'da nesli tükenmekte olan mısır akbabası doğaya salındı

Isparta'da nesli tükenmekte olan mısır akbabası doğaya salındı

Isparta’nın Keçiborlu ilçesinde nesli tükenmekte olan mısır akbabası, Doğa Koruma ve Milli Parklar ekipleri tarafından doğaya salındı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Isparta'da nesli tükenmekte olan mısır akbabası doğaya salındı
KAYNAK: İHA

Isparta’nın Keçiborlu ilçesi Gül köyü'nde yaşayan duyarlı köylüler, mısır akbabası olarak bilinen ve Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından kırmızı listede yer alan küçük akbaba (Neophron percnopterus)'ı yaralı halde buldu. Nesli tükenmekte olan bu tür, endangered koduyla koruma altında.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Ekiplerinin Müdahalesi

Köylülerin durumu yetkililere bildirmesi üzerine, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 6. Bölge Müdürlüğü Isparta Şube Müdürlüğü Keçiborlu Şefliği ekipleri bölgeye gelerek yaralı akbabayı teslim aldı. Ekipler, akbabanın tedavisini yapmak üzere gerekli adımları attı.

Tedavi ve Yeniden Doğaya Salınma Süreci

DKMP Isparta Şube Müdürlüğü’nde görevli veteriner hekim tarafından yapılan detaylı kontroller ve tedavi sonrası, mısır akbabası köy muhtarı ve ekipler tarafından tekrar doğaya salındı. Bu süreç, akbabaların korunmasına yönelik önemli bir adım olarak değerlendirildi.

Mısır Akbabası Nedir? Nerede yaşar?

Mısır akbabası, bilimsel adıyla Neophron percnopterus, Neophron cinsine ait bir kuş türüdür. Türkiye ve Avrupa'daki en küçük akbaba türüdür. Bu tür, Neophron cinsinin tek temsilcisidir ve 60–70 cm boyunda, 155–180 cm kanat açıklığında ve 1.8-2.4 kg ağırlığındadır.

Fiziksel Özellikler

Mısır akbabasının gövdesi ve kanat örtüleri beyaz, kanat telekleri ise siyahtır. Beslenme alışkanlıkları arasında leşlerin diğer akbabalardan kalan kısımları ile çöplük ve mezbahalardaki atıklarla beslenmek bulunur.

Yaşam Alanı ve Dağılım

Mısır akbabası, Türkiye'nin özellikle Ankara'nın Beypazarı ilçesi gibi bölgelerinde üreme ve beslenme alanlarına sahiptir. Türkiye, bu türün Avrupa popülasyonunun yarısını barındırmaktadır. Ayrıca, Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından "tehlike altında" (endangered) olarak sınıflandırılmıştır. 1960 ve 2010 yılları arasında türün yarıdan fazlasının yok olduğu gözlemlenmiştir.

Üreme

Mısır akbabası, tek eşli bir türdür. Çiftleşme, yumurtlamadan 25 gün önce gerçekleşir. Yuvalarını çeşitli büyüklükteki mağaralara, kayalıklara, hatta bazen harabe binalara yapar. Nadir de olsa yere yuva yaptığı bilgisi bulunmaktadır.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kadınlar Koşun! En Kolay Bölgesel İncelme Yönetimleri!

Kadınlar Koşun! En Kolay Bölgesel İncelme Yönetimleri!