Çevre Çalışma Grubu Onursal Başkanı ve Antalya Kimya Mühendisleri Odası temsilcisi olarak Kent Konseyi’nde yer alan emekli kimya mühendisi Murat Yıldırım, Antalya Kent Konseyi’ne gelecek için önemli bir öneri sundu. Halı ve oto yıkamacılarının çevreye bıraktığı kirli suların yıllar içinde yeraltı sularını kirletebileceğinin altını çizen Murat Yıldırım, bu sorunun geç olmadan çözülmesi için adım atılması önerisinde bulundu. Öneri Kent Konseyi’nce kabul edildi. Antalya Büyükşehir Belediyesi, Muratpaşa Belediyesi, Konyaaltı Belediyesi, Kepez Belediyesi, Tarım İl Müdürlüğü, Sağlık İl Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve diğer ilgili kurumların yer aldığı çalışma rapor haline getirilecek. Antalya Valiliği’nin kontrolör durumda olduğu çalışma sonrası oluşacak raporda gerekli önlemlerin alınması ve uzun vadede kirlenmesi muhtemel yeraltı sularının korunması hedefleniyor.
"Kesin Önlem İçin Yola Çıkıldı"
Konuyu defalarca kez Akdeniz Gerçek Gazetesi’nde yazdığı yazılarla gündeme taşıdığını ifade eden Murat Yıldırım, süreci şu şekilde anlattı:
"Antalya Kent Konseyi’nde su kaynakları üzerindeki halı yıkama işletmeleri ve oto yıkamacıların durumunun gözetlenmesi üzerine toplantı yapıldı ve komisyon kurulmasına karar verildi. Bütün belediyeler ve Tarım İl Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü toplandı. Bu toplantıda alınan kararda, konunun ayrıntıları rapor şekline getirilerek bütün kurumlara yazılar yazıldı ve ortak çalışma yapılmasına karar verildi. Ben mahalli çevre kurulu ve il hıfzıssıhha kuruluna da bu konunun gönderilerek il düzeyinde, kanun düzeyine kararname ile birlikte, orta vade içerisinde halı yıkamacıların ve oto yıkamacıların sarf ettiği kirli suların, yeraltı suları üzerindeki kirliliğin bertaraf edilmesi için kesin önlem alınması noktasında yola çıkılmıştır.”
"Kanundaki Boşluklar Tamamlanacak"
Murat Yıldırım, “Önerim bu konuda bütün kurumların bir araya gelmesiydi. Bu gerçekleşti. Halı yıkamacıların federasyon başkanı da geldi ve komisyona geldi. Bu konuda sektör adına da çalışma yapıyor. Mart ayına varmadan bu konu şekillendirme durumuna girecek. Antalya su kaynakları üzerindeki asit, boyalı ve kirli su tehlikesinin ortadan kaldırılması için çalışma başlatıldı. 2-3 ay içerisinde bu durumun çözüleceğini öngörüyorum. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi, Muratpaşa Belediyesi, Konyaaltı Belediyesi ile koordineli çalışılacak. Eldeki yönetmelikler ve bazı kanunlardaki eksikliklerin tamamlanması için bakanlıklara yazı yazılacak. Bir takım kanuni boşluklar var. Bu boşluklar doldurulacak” dedi.
"Amacımız Yeraltı Sularını Korumak"
Halı ve oto yıkama işlerini etkileyebilecek bir durum olup olmadığı sorulan Murat Yıldırım, “Ruhsatsız olan işletmeler ya kapatılacak ya da gerekli işlemlerin yapılması için süre tanınacak. Bir de bakanlığın izin verdiği kimyasallar kullanılmak zorunda. Zararlı kimyasallar kullanılınca çevreye ve yeraltı sularına zarar verilme ihtimali doğuyor. İşletmeler günlük ortalama 10 ton su kullanıyor. Bu kullanılan suların yeraltı sularına zarar verdiği kesin. Toprağın geçirgenlik durumuna göre kirli su zaman içerisinde yeraltı sularına ulaşacaktır. Duralililer, Çakırlar ve Kırkgöz bölgesindeki bütün su kaynakları halı yıkamacıların ve oto yıkamacıların kirli suları sebebiyle kirlenme riskiyle karşı karşıya. Burada amacımız su ekonomisi, çevrenin ve içme sularının kirlenmemesi. Su ekonomik olarak değerlendirilmeli. Bu konuda bütüncül bir karar çıktı. Kent Konseyi Çevre Grubu’nca bu konunun takibi yapılacaktır” dedi.