Sağlık-Sen, 29 Ekim 2024 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan ve tartışmalara neden olan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nde yapılan değişikliklerle ilgili Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile görüştü. Sağlık-Sen yetkilileri, mağduriyet oluşturan maddelerin yeniden düzenlenmesini ve sahada kafa karışıklığına neden olan maddeler için de yönerge yayınlanmasını istedi.

Yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği’ni hukuk ve mevzuat uzmanlarıyla incelediklerini belirten Sağlık-Sen Genel Başkan Mahmut Faruk Doğan, bazı maddelerin mağduriyete neden olabileceğini, konuyla ilgili hukuki sürecin başlatıldığını belirtti. 

"Bakanlığın Yönetmelikte Düzenleme Yapması Elzemdir"

Diğer yandan Sağlık-Sen yönetimi, yönetmelikle ilgili Sağlık Bakanlığı yetkileriyle de görüşmelerde bulunarak Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Yapılan Değişikliklere ilişkin tekrar düzenleme yapılmasını talep etti.

Yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği Sağlık Sen Bakanlık Yetkilileriyle Görüştü 2

Sağlık-Sen Genel Başkan Mahmut Faruk Doğan şu ifadeleri kullandı:

16 Üründe Tağşiş: Pidede Sakatat Soğuk Sıkımda Tohum Bulundu 16 Üründe Tağşiş: Pidede Sakatat Soğuk Sıkımda Tohum Bulundu

"Gerekli adımları kararlılıkla attık ve aynı kararlılıkla da devam ettireceğiz. Aile hekimimiz, aile sağlığı hemşiremiz ve ebemizin mağduriyetine neden olacak, yönetmelikte düzeltilmesini talep ettiğimiz hükümler için hukuki süreci yürütüyoruz. İtiraz ettiğimiz maddeler için davalarımızı hızla açarak takibini sürdüreceğiz. Ancak, yönetmelikte yer alan gri alanlar için de bakanlık tarafından yönerge marifetiyle düzenleme yapılması elzemdir."

Sağlık-Sen'in Sağlık Bakanlığı'ndan Talepleri Neler?

Sağlık-Sen’in Sağlık Bakanlığı’ndan talep ettiği düzenlemeler şöyle sıralandı:

  • "Günlük yapılan muayene, izlem ve takiplerin teşvik ve HYP kapsamından ayrı değerlendirilmesi,
  • Teşvik ve HYP işlemlerinde gelir kaybı olmaması için 4000 nüfusa göre değerlendirme yapılması ve birime müracaat etmeyen nüfus için kesinti yapılmaması,
  • Entegre Sağlık Hizmeti Sunulan Merkezlerde tutulmayan nöbetlerden kesinti yapılmaması,
  • Misafir hastalar için ayrı katsayı verilmesi,
  • Yurtdışında yaşayan kayıtlı vatandaşların pasife alınarak aile hekimliği sorumluluğundan çıkarılması,
  • Kayıtsız olan vatandaşların adrese dayalı kayıt işlemlerinin yapılması,
  • Vatandaşa bağlı performans işlemlerinin sözleşme yenileme veya fesih kriterlerine dâhil edilmemesi,
  • Cari gider ödemelerinde Aile Sağlığı Çalışanı için de düzenleme yapılması,
  • Akılcı İlaç kullanım oranlarına göre kesinti ya da ek ödeme uygulamasının yeniden değerlendirilmesi,
  • Vatandaşların, aile hekimi yerine hastanelere başvuruda bulunması halinde, aile hekimine yapılacak teşvik ödemesinden kesintiye sebep olan maddenin yeniden düzenlenmesi,
  • Hasta memnuniyeti kriterinin sübjektif bir veri niteliğinde olması dolayısıyla suistimale de açık olacağı göz önüne alınarak iptal edilmesi."
     
Kaynak: İHA